Knjiga „Zaječarski bastioni“ predstavljena u Istorijskom arhivu „Timočka Krajina“

„Zaječarski bastioni“ naziv je knjige autora Nikole Milutinovića, Bore Dimitrijevića i Velibora Todorova, koja je predstavljena u Istorijskom arhivu „Timočka Krajina“ u Zaječaru, povodom obeležavanja 75 godina ove ustanove.

Knjiga je rađena u izdanju zaječarskog Arhiva.

Knjiga "Zaječarski bastioni" predstavljena u Istorijskom arhivu "Timočka Krajina"

Istorija ovih vojnih objekata obrađivana je uglavnom u lokalnoj publicistici, a na području Grad Zaječara nalaze se devet bastiona („Kravarnik“, „Koilova Čuka“, „Srednji vrh“, „Osmanov šanac“, „Plandište“, „Zabela“, „Parajankula“, „Istočna Kraljevica“ i „Zapadna Kraljevica“). Dugogodišnji upravnik Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru, kulturni poslenik i hroničar lokalne istorije Stevan Veljković, bio je prvi koji je objavio zapise o bastionima.

Knjiga "Zaječarski bastioni" predstavljena u Istorijskom arhivu "Timočka Krajina"

Direktor Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ u Zaječaru i jedan od autora knjige, Velibor Todorov, kaže da je cilj da se na ovaj način bastioni približe kulturnoj javnosti ovog kraja.

Knjiga "Zaječarski bastioni" predstavljena u Istorijskom arhivu "Timočka Krajina"

„Ovo je jedno od kapitalnijih dela koje smo mi u poslednjih petnaestak godina izdali. Posle objavljivanja knjiga o mnogim zaječarskim značajnim istorijskim ličnostima, na redu su došli bastioni. Arhiv kao institucija kulture koja se bavi istorijom Timočke Krajine i Zaječara želi da na ovaj način da doprinos u cilju privođenja nameni bastiona. Oni izazivaju veliku pažnju kulturne javnosti Timočke Krajine, ali dosad nije bilo adekvatnog pokrića u vidu nekih rukopisa. Ovo je prvo jedno veće delo koje govori o zaječarskim bastionima koji su izgrađeni na kraju 19. veka i predstavljaju kulturnu baštinu Zaječara. Ovom knjigom želimo da tu kulturnu baštinu približimo pre svega kulturnoj javnosti našeg kraja i da u budućnosti na osnovu ove knjige podstaknemo ideju da se ovi bastioni srede i prilagode nameni kako bi bili deo turističke ponude našeg kraja“ poručio je Todorov.

Proces izgradnje utvrđenja u okolini Zaječara odvijao se pod okriljem vojske Kraljevine Srbije i njenog vojnog Ministrstva. Iako su dokumenta Istorijskog arhiva u Zaječaru pružila određene značajne uvide u istoriju zaječarskih utvrđenja, istraživanje je moralo biti obavljeno i u Vojnom arhivu u Beogradu i u Državnom arhivu Srbije.

Knjiga "Zaječarski bastioni" predstavljena u Istorijskom arhivu "Timočka Krajina"

Projekat je finansiran sredstvima Ministrstva kulture i informisanja Republike Srbije, sa kojim Istorijski arhiv „Timočka Krajina“ u Zaječaru ima dugogodišnju saradnju, a ova publikacija pripremana je oko godinu dana.

Prethodni članci