Koncert „Iza horizonta“ sećanje na Lazu Ristovskog

U znak sećanja na jednog od omiljenih muzičara ex-Yu prostora, člana „Bijelog dugmeta“ i „Smaka“, kompozitora, producenta i aranžera Lazu Ristovskog, 9. novembra u Sava centru biće održan koncert „Iza horizonta“, koji će okupiti više od 60 muzičara. Prijatelji i saradnici Laze Ristovskog – Goran Bregović, Alen Islamović, članovi grupe „Smak“, Kiki Lesendrić i „Piloti“, „Neverne bebe“, „Yu grupa“, Kepa & Free Spirits, Aleksandar Lokner, Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, „Zana“,  Boki Milošević, Bilja Krstić, Ogi Radivojević, Kornelije Kovač, „Gis maj Es“, Nikola Čuturilo Čutura, Džoni Ranković, glumac Lazar Ristovski i mnogi drugi podsetiće publiku na opus i značaj velikog umetnika kroz osvrt na njegove najpoznatije hitove rok, instrumentalne i filmske muzike. Koncert je deo istoimenog projekta koji su u znak sećanja na prerano preminulog klavijaturistu osmislili njegova ćerka Sanda Ristovski Grlić i zet Ivan Grlić, a u toku je snimanje dokumentarnog filma, kao i pripremanje izložbe koja će biti otvorena 19. oktobra u Mikser hausu sa još neobjavljenim arhivskim fotografijama iz života i karijere Ristovskog.
„Moj utisak je tokom ovih devet godina bio da su ga svi zaboravili i moja ideja je bila da ga oživim, ali kada smo počeli da pripremamo koncert, shvatila sam da njegovi prijatelji i saradnici i dalje misle na njega“, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Sanda Ristovski Grlić.
Ona je pomenula da je njen otac bio veliko dete, uvek nasmejan, da je znao u dva sata noću da je probudi kako bi čula neku pesmu i naglasila da se ovakav omaž priređuje sad i nikad više. Milan Đurđević iz grupe „Neverne bebe“ istakao je da je Ristovski bio putokaz za sve klavijaturiste i da su ga svi gledali kao heroja tog instrumenta. „Kada smo počinjali, bilo je važno voleti svoj instrument. Zvezde su tada bili pevači i gitaristi, a kada se pojavio Laza, klavijaturista je postao zvezda. On je uspeo da svira u dva najveća benda na ovim prostorima – u ‘Dugmetu’ i ‘Smaku’. To je bio san svih nas“, naglasio je Đurđević i dodao da će svi dati sve od sebe da „dodirnu delić duše velikog umetnika koji je mnogo ostavio iza sebe“.
Klavijaturista Aleksandar Lokner rekao je da mu je čast i zadovoljstvo da evocira uspomene na svog velikog prijatelja sa kojim je uradio najznačajniji projekat u karijeri van „Bajage i Instruktora“ – album „Naos“. „Bio mi je idol kada sam bio klinac, od koncerta ‘Bijelog dugmeta’ i ‘Bajage i Instruktora u Moskvi 1985. počelo je naše veliko prijateljstvo, a od devedesetih i naša saradnja čiji je rezultat album ‘Naos'“, ispričao je Lokner. On je istakao da je Ristovski poznavao sve stilove, najbolje svirao hemond orgulje, prvi počeo da koristi semplere, lako se i dobro snalazio u studiju i svi su ga voleli. „Tu ljubav i harmoniju koju je širio oko sebe osetiće i publika na koncertu“, poručio je Lokner. Ivan Grlić je, govoreći o izložbi, rekao da će u Mikser hausu biti izložene hemond orgulje, koje će biti i na sceni Sava centra na koncertu, zatim fotografije od prvog koncerta Ristovskog u Domu omladine, pa kroz „Bijelo dugme“, „Smak“, kao i fotografije iz njegovog detinjstva.  Grlić je najavio da će snimci sa koncerta biti deo dokumentarnog filma o Lazi Ristovskom čiju premijeru planiraju za sledeću godinu. Ristovski je preminuo 2007. godine u Beogradu, posle teške bolesti.

 

 

 

Prethodni članci

Leave a Comment