Krizni štab doneo odluku: dozvoljene mature, ekskurzije, prisustvo publike na sportskim događajima…

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa danas je na sednici doneo pet novih odluka. Medijima se nakon završene sednice obratio Zoran Gojković. On je rekao da za sada širom Srbije ima manje od 500 obolelih osoba u bolnicama. Gojković ističe da nas čeka veliki posao na leto i da „želimo što pre da se vratimo normalnim tokovima“. Rekao je da je preporuka Krizinog štaba popuštanje dela mera.

Mere koje se tiču dezinfekcije, nošenja maski i držanja odstojanja ostaju na snazi.

„Kako će nam biti nadalje zavisi od nas“, upozorio je Gojković i dodao da – ako budemo ponovo previše „raskalašni“, možemo doći u lošu situaciju u kojoj smo bili prošle godine. Gojković je poručio da „život mora da se nastavi“, ali da ovo ne znači da u nekom budućem obraćanju neće imati loše vesti. „Molimo po ko zna koji put da se građani vakcinišu“, rekao je Gojković.
„Vakcinacija je jedini izlaz iz ove situacije“, naveo je Gojković i još jednom apelovao na mlade da se vakcinišu.
On je zahvalio medijima i svima koji shvataju značaj vakcinacije. Zoran Gojković je naglasio da još uvek nije dozvoljena organizacija festivala.
Gojković je zamolio građane da prime vakcinu jer „nas čeka jesen i stvari koje ne bismo voleli ponovo da vidimo“.
Govorio je o 21. junu kao mogućem datumu dodatnog relaksiranja mera i rekao da su ljudi nestrpljivi i da imamo problema u funkcionisanju građana, s mentalnim zdravljem, socijalnim kontaktima. Kazao je da se neće građani neće deliti na vakcinisane i na one koji to nisu, ali da je važno da nevakcinisani znaju da mogu da ugroze zdravlje drugih.

Izvor: B92

Prethodni članci