Manifestacija „Brusnik, selo sa dušom” prvi put organizovana u Brusniku

Manifestacija „Brusnik, selo sa dušom” prvi put organizovana u Brusniku

U Brusniku, kod Zaječara, prvi put je juče održana manifestacija pod nazivom „Brusnik, selo sa dušom”, s ciljem negovanja tradicionalnog narodnog stvaralaštva na području grada Zaječara.

Meštani Brusnika i njihovi gosti uživali su u bogatom kulturno-umetničkom programu u kome su učestvovala četiri KUD-a: „Penzioner” iz Zaječara, „Romulijana“ iz Gamzigrada, „Gradec” iz Gradskova i „Dubočane” iz Dubočana.

Smotru je otvorila gradska većnica za kulturu u Zaječaru Elena Matković.

„Brusnik je dobio svoju manifestaciju koja će čuvati vaše nasleđe, kulturu, običaje, folklor i vašu tradiciju. Grad Zaječar će nastojati da podrži ovakve događaje i da ih iz godine u godinu podigne na veći nivo. Nama, kao predstavnicima loklane samouprave, važno je da u svakom zaječarskom selu održavamo kulturne manifestacije i važno nam je da održimo kontinuitet organizovanja manifestacija“, istakla je Matković.

Tokom dana održano je takmičenje u pripremi lovačkog gulaša. Pobednik je Zorica Simonović iz Zaječara, drugoplasirani je Stanimir Đukić iz Brusnika dok su treće mesto osvojili Katerina Monoholja i Dalibor Jovanović, takođe iz sela domaćina.

Organizator nove manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

„Ova manifestacija se održava prvi put, i Turistička organizacija Zaječar je suorganizator događaja. Organizovano je takmičenje u spremanju gulaša, a tu su i naši izlagači koji su predstavili svoje proizvode. Sigurna sam da će ova manifestacija imati iz godine u godinu sve veći broj posetilaca i da će postati tradicionalna“, rekla je Dragana Gogić Rajković, v.d. direktora Turističke organizacije grada Zaječara.

Ovo je sedma smotra narodnog stvaralaštva koja je od početka godine održana na području grada Zaječara, a posle Klenovca druga po redu manifestacija koja se organizuje prvi put. Do kraja godine biće organizovane još 22 manifestacije, od kojih sedam novih.

Prethodni članci