Manifestacija „Dani Romulijane“ u rimskoj carskoj palati počinje sutra

Na prostoru arheološkog lokaliteta Gamzigrad kod Zaječara, od 20. do 25 avgusta biće održana  kulturno-obrazovna manifestacija „Dani Romulijane.“ Cilj manifestacije je da se lokalno stanovništvo i posetioci iz ostalih delova zemlje i inostranstva upoznaju sa istorijom i umetnošću Felix Romuliane – rimske carske palate koja se nalazi na  UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

U trajanju od šest dana, biće održane dve kreativno-obrazovne radionice za decu. Prva je „Oživi lutku“ – na kojoj će deca učiti o lutkarstvu, steći zanatske veštine u pravljenju lutaka i odigrati predstavu „Legenda o caru Galeriju“. Na drugoj radionici, učenici zaječarskih škola će učiti o keramici i grnčariji koja je pronađena u arheološkim iskopavanjima Feliks Romulijane, a okušaće se i u samoj proizvodnji glinenih predmeta koji će biti izloženi poslednjeg dana manifestacije. U atrijumu carske palate će se održati i finalno takmičenje Evropske škole debate, u organizaciji EU Info centra iz Beograda, 21. avgusta, sa početkom u  19 časova. Mladi govornici takmičiće se na temu  Rimsko carstvo i evropska civilizacija“, tokom koje će praviti paralelu  između moderne Evrope i carstva koje je postavilo temelje celom kontinentu.

Program manifestacije obuhvata i prezentacije o arheologiji i istoriji Feliks Romulijane i Rimskog Carstva, koje će držati profesori sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Večernji termini biće posvećeni filmovima i predstavama. Narodni muzej Zaječar je organizator „Dana Romulijane“, a podršku realizaciji manifestacije pružio je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Prethodni članci