Manifestacija „Izađi mi na teglu“ proglasila pobednike (Foto)

Takmičenje u spremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ održano je na zaječarskom Trgu po treći put, u sklopu obeležavanja slave grada. U pripremanju ajvara nadmetalo se 15 ekipa, sa u proseku pet članova. Cilj manifestacije koja se održava širom Srbije jeste, pronaći najbolji recept za pravljenje ajvara, rekla nam je Ljiljana Vukotić, jedan od organizatora

Treće mesto osvojila je ekipa „Selo u srcu“ dok je drugo mesto pripalo timu „Čarolija“. Najbolji ajvar napravilo je Udruženje žena „Romula“. U kategoriji za najlepši štand pobedila je ljupka skupina pod imeneom „Milina dinastija“. Pobednici takmičenja osvojili su popularni „Smederevac“ šporet na drva, a sponzori su obezbedili i brojne novčane nagrade. U velikom finalu najbolji ajvar majstor osvojiće redizajnirani „Smederevac“ i poklon karticu Unikredit banke.

Udruženje žena „Romula“ predstavljaće svoj grad 14. oktobra u velikom finalu u Sokobanji, koje će okupiti sve pobednike iz 30 gradova učesnika, gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2017. godini. Po pobedničkom receptu ove godine pripremaće se jedna ograničena količina ajvara pod brendom „Bakina tajna“.

Još jedna ideja bila je da se pripremljeni ajvar pokloni socijalno ugroženom stanovništvu, te iz organizacije podstiču domaćine da to i učine.

Novina na ovogodišnjem takmičenju je da Tegla bazar prati karavan „Izađi mi na teglu“. Tegla  bazar je sajam zimnice i ručnih radova, te se u narednom periodu planira da se organizuje više štandova zimnice i rukotvorina, koji će pratiti ovaj jedinstveni karavan.

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru mogla se pogledati izložba suvenira, predmeta domaće radinosti i domaćih jela u sklopu dešavanja „Zlatne ruke“, a svi zainteresovani mogli su da posetite i Sajam pčelarstva i opreme.

Prethodni članci

Leave a Comment