Matična biblioteka „Svetozar Marković” organizuje „Dane italijanskog filma“ u Zaječaru

U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Matična biblioteka „Svetozar Marković” organizuje „Dane italijanskog filma“ od 24. aprila do 28. aprila 2023. godine.

  1. „Idealni grad“ (La citta’ ideale, 2012)

Režija: Luiđi Lo Kašo

Mihael Grasadonia, arhitekta i ekolog iz Palerma, napušta Siciliju i odlazi u Toskanu, u Sienu, grad koji smatra idealnim. Toskanski grad postaje idealno okruženje za izgradnju kuće koja je nezavisna od savremenog stila života i udobnosti napretka, od struje do tekuće vode. Međutim, upravo zbog svega ovoga, Mihaele će biti uključen u složene stvari. Jedno od njih je i ubistvo…

  1. „Kriptonit u torbi“ (La kryptonite nella borsa, 2011)

Režija: Ivan Kotroneo (Ivan Cotroneo)

Svaka porodica ima svoje tajne, samo su neke smešnije od ostalih. Kao, na primer, ta da vam je rođak – Supermen! Napulj, 1973. godine. Devetogodišnji Pepino Sansone ima veliku i prilično blesavu porodicu. Pored toga što njegov rođak Đenaro misli da je Supermen, najomiljeniji su mu još mlada ujna Titina i ujak Salvatore, loklani plesači, s kojima provodi najviše vremena praveći zabave.

  1. „Niko mi ne može suditi“ (Nessuno mi può giudicare / Escort in Love, 2011)

Režija: Masimiliano Bruno (Massimiliano Bruno)

Alisa živi u prelepoj vili. Ima muža koji puno zarađuje, devetogodišnjeg sina i tri sluge koji su imigranti. Ona je površna, nadahnuta i rasistička. Ali, sve se menja na dan kada joj je suprug stradao u nesreći: mlada žena iznenada se našla u dugovima…

  1. „Da li si ikada bila na mesecu?“ (Sei mai stata sulla luna? 2014)

Režija: Paolo Đenoveze (Paolo Genovese)

Gija ima 30 godina i radi za prestižni modni časopis, putuje privatnim avionom i provodi vreme u Milanu i Parizu. Ima sve, bar misli da je tako, sve dok se ne zatekne u udaljenom seocetu u Apuliji gde sreće Renca, farmera zbog kojeg shvata da u njenom životu nedostaje jedino ljubav.

  1. „Izvini što postojim“ (Scusate se esisto, 2014)

Režija: Rikardo Milani (Riccardo Milani)

Serena, arhitektkinja koja je studirala i dobila nekoliko master diploma širom sveta, odlučuje da se vrati u Italiju. Ubrzo shvata da njena domovina više nije nepristrasna kao nekad i pokušava da nađe posao koji zaista voli… Usput upoznaje Frančeska, gej mladića koji joj pomaže na njenom putovanju. Serena i Frančesko grade snažnu vezu i pomažu jedno drugome da se suoče sa životnim nedaćama i komplikacijama. Jedno od drugog uče da, da bi bio svoj, ponekad moraš da se pretvaraš da si neko sasvim drugi.

Prethodni članci