Ministar Momirović posetio Zaječar i budući distributivni centar kompanije „Tekijanka“

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović posetio je Zaječar i ovom prilikom obišao je prostor na kome su otpočeli radovi na izgradnji logističkog i distributivnog centra porodične kompanije „Tekijanka“.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u poseti Zaječaru
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u poseti Zaječaru

U razgovoru sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem, vlasnikom kompanije „Tekijanka“ Živojinom Bolbotinovićem, zamenikom gradonačelnika Zaječara Vladimirom Videnovićem i pomoćnikom gradonačelnika Zaječara Milanom Stankovićem, ministar Momirović je istakao da će država nastaviti da podržava preduzetništvo i investitore u Timočkoj Krajini.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u poseti Zaječaru
Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije

„Obišli smo radove na ovom zaista izuzetnom projektu, distributivnom centru kompanije ‘Tekijanka’. Koristim priliku da se zahvalim gospodinu Živojinu Bolbotinoviću i njegovoj porodici, jer je ovo jako važno za Zaječar, za poljoprivrednike i privrednike u celom ovom kraju. Provodimo puno vremena na terenu i trudimo se da povežemo trgovce sa malim proizvođačima. Vreme koje je pred nama je neizvesno i važno je da poljoprivredni proizvođači iz cele Timočke Krajine budu povezani sa ovakvim kompanijama i da imaju siguran plasman. Ovo je velika kompanija koja ima 32 maloprodajna objekta, koja gradi distributivni centar i koja zapošljava 600 ljudi, dok će u ovom centru biti zaposleno oko pedesetak ljudi. Država će dati podršku domaćim investitorima kao što je gospodin Bolbotinović. Mi imamo jednu sinergiju ekonomije, politike i jedinstva koja nam je pomogla u korona krizi. Molim ljude da imaju strpljenja i da veruju svojoj državi, a mi ćemo dati maksimum da prevaziđemo sve probleme i nećemo dozvoliti da naši ljudi osete inflaciju“, rekao je ministar Momirović.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u poseti Zaječaru

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić naglasio je da će otvaranjem distributivnog centra „Tekijanke“ biti otvoreno još radnih mesta, a da je Zaječar i te kako pogodan grad za sve vrste investicija.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u poseti Zaječaru
Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara

„Zahvaljujem se ministru Momiroviću koji često dolazi ovde jer imamo mnogo tema o kojima razgovaramo. Zaječar je centar Timočke Krajine i logično je bilo da ovako velika kompanija izabere da ovde otvori logistički i distributivni centar. Iskoristili smo ovaj prostor da privedemo nameni distributivnog centra ‘Tekijanke’. Međutim, ono što je meni najznačajnije jeste da će naši poljoprivredni proizvođači, a posebno povrtari iz zaječarskih sela, imati siguran plasman, dok će potrošači imati mnogo jeftinije proizvode. Neće biti troškova distribucije, jer će ovde biti distributivni centar. Razgovarali smo sa ministrom Momirovićem o još mnogo tema, između ostalog, da pojačamo klaničnu industriju, kako bi kroz nju povećali stočni fond. Na ovaj način pokazali smo da je Zaječar spreman za sve vrste investicija“, poručio je Ničić.

Davne 1990. godine, 25. februara, Živojin Bolbotinović osniva trgovinsku radnju sa svega dva radnika u varošici Tekija, u opštini Kladovo. Na stubovima porodične istrajnosti i volje, mala prodavnica vremenom prerasta u vodeći trgovinski lanac u istočnoj Srbiji.

Na prostoru u blizini nekadašnje fabrike „Kristal“ u Zaječaru, nalaze se dva objekata budućeg distributivnog centra „Tekijanke“, površine oko 5000 kvadratnih metara, a vrednost radova je oko dva miliona evra.

Izgradnjom ovog distributivnog centra porodične kompanije „Tekijanka“, mali proizvođači na teritoriji Timočke Krajine imaće priliku da plasiraju svoje proizvode i da im distributivni centar bude blizu, rekao je Živojin Bolbotinović, osnivač i vlasnik kompanije „Tekijanka“.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u poseti Zaječaru
Živojin Bolbotinović, osnivač i vlasnik „Tekijanke“

„Posebno se zahvaljujem ministru Momiroviću što je izdvojio vreme da poseti našu kompaniju, jer mi postojimo 33 godine i upošljavamo oko 600 ljudi. Što se tiče ovog distributivnog centra ‘Tekijanke’ u Zaječaru, njegova namena je prihvat robe, skladištenje i distribucija robe široke potrošnje, sa posebnim akcentom na sveže proizvode malih dobavljača iz ovih krajeva. To je posebno značajno za male proizvođače, kojima je do sada bilo teško da dođu do glavnih centara distribucije robe i plasiraju svoje proizvode. U ovom centru biće zaposleno oko pedesetak ljudi“, kazao je Bolbotinović.

Otvaranje ovog distributivnog centra porodične kompanije „Tekijanka“ očekuje se septembra ove godine.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u poseti Zaječaru

Ministar Momirović sa saradnicima i čelnim ljudima grada Zaječara posetio je i maloprodajni objekat „Tekijanke“ u zaječarskom naselju Kotlujevac. Porodična kompanija „Tekijanka“ ima četiri maloprodajna objekta u Zaječaru.

Izgradnjom centra, „Tekijanka“ će omogućiti pristup svojim policama velikom broju lokalnih proizvođača sa teritorije Timočke krajine, čime će posredno uticati na razvoj ruralnih i devastiranih sredina ovog dela Srbije. Kao domaća i porodična firma, „Tekijanka“ brine o razvoju lokalnih proizvođača i sada će imati resurse da omogući značajno veće učešće kvalitetnih proizvoda lokalnih proizvođača u svojoj mreži prodavnica. Budući distributivni centar Tekijanka prostiraće se na blizu 5000 m2 sa kapacitetom oko 5.000 paletnih mesta. Tri četvrtine centra biće organizovano kao regalna ambijentalna zona, dok će ostatak od jedne četvrtine biti hladnjače sa tri temperaturna režima.

Ukupan asortiman distributivnog centra čini oko 11.000 artikala od kojih će 4.000 najtraženijih biti konstantno na zalihama. Svakodnevno kroz distributivni centar prolaziće oko 500 paleta, odnosno oko 200 tona robe široke potrošnje. Magacinsko poslovanje obavljaće 50 novozaposlenih skladištara obučenih za upravljanje savremenom pretovarnom tehnikom uz maksimalan nivo bezbednosti na radu. U okviru pretovarne tehnike biće petnaest viljuškara različitih tipova. Od samog starta rada centra planirano je uvođenje softvera za upravljanje skladišnim operacijama. Softver će omogućiti automatizaciju upravljanja sa minimizacijom grešaka i minimalnom upotrebom papira u poslovanju. „Tekijanki“ će puštanje u rad novog distributivnog centra omogućiti razvojni potencijal širenja maloprodajne mreže za narednih pet godina.

Prethodni članci