Ministar Selaković otvorio izložbu u Narodnom muzeju u Zaječaru

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković otvorio je danas, 14. februara, izložbu povodom Dana državnosti Republike Srbije „Kako pamtimo vladare? Predstave Obrenovića iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu“.

Izložba „Kako pamtimo vladare? Predstave Obrenovića iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu” predstavlja 25 radova iz Zbirke crteža i grafika srpskih autora 18. i 19. veka iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu. Odabrani radovi pružaju uvid u različite aspekte vizuelne reprezentacije vladara dinastije Obrenović.

Pored srpskih autora Anastasa Jovanovića, Stevana Todorovića i Đorđa Krstića, na izložbi su zastupljeni i strani umetnici među kojima su Karol Pop de Satmari i Vincenc Kacler, čiji su radovi takođe deo ove Zbirke. Oni su svojim stvaralaštvom bili vezani za srpsku kulturnu sredinu 19. veka, ostavljajući umetnička svedočanstva o dinastiji Obrenović.

Izložba je fokusirana na očuvanje uspomena na srpske vladare, posebno članove dinastije Obrenović, i na način na koji ih se sećamo.

„Obeležavanje Dana državnosti je prilika da se pokaže koliko zaista sami sebe poštujemo, cenimo ali i da se podsetimo zašto taj dan proslavljemo“, izjavio je Selaković na otvaranju izložbe.

Ministar je u svom govoru takođe naglasio važnost učenja o hrabrosti i mudrosti kako Obrenovića, tako i Karađorđevića, ističući da bez obe vođe, Karđorđa i Miloša, današnje Srbije ne bi bilo.

,,Nema potrebe za podelom na Obrenovićevce i Karađorđevićevce, Srbije nema bez Karađorđa, a nema je i bez Miloša. Ima je samo i sa Milošem i sa Karađorđem. Karađorđe je zajedno sa Hajduk Veljkom ovde zapalio plamen slobode, ali je u vreme upravo kneza Miloša 1833 . godine i ovaj ovde kraj zajedno sa drugih pet nahija, drugim hatišerifom, prisajedinjen konačnoj Kneževini Srbiji i odavde nastavio borbu za srpsku nezavisnot. Prema tome, ovo je dan kada treba da budemo verni i odani i Karađorđevoj i Miloševoj hrabrosti, jer je i Miloš ginuo i bio ranjavan u teškim trenucima i Prvog i Drugog srpskog ustanka, ali da budemo odani i Miloševoj državotvornoj i diplomatskoj mudrosti. Bez jednog ili drugog današnje Srbije nema. To je nešto o čemu treba da učimo naše potomstvo, da učimo našu decu.“ – izjavio je ministar Nikola Selaković.

Otvaranju izložbe su, pored ministra Nikole Selakovića, prisustvovali i Njegovo preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion, gradonačelnik grada Zaječara Boško Ničić i direktor Narodnog muzeja grada Zaječara, Vujadin Milošević.

Sretenje je važan dan za srpski narod jer označava početak srpske revolucije. Ustanovljen je u spomen na Prvi srpski ustanak 1804. godine u Orašcu. Takođe, slavi se kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na izdavanje prvog Ustava Knjaževstva Srbije, poznatog kao Sretenjski ustav, u Kragujevcu 1835. godine.

Prethodni članci