Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić u Zaječaru: Nastavićemo da radimo na poboljšanju mera populacione politike

Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić posetila je Zaječar i obišla radove na rekonstrukciji vrtića „Svitac“. Takođe, u Gradskoj upravi Zaječar sastala se sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić zahvalio je ministarki Kisić na svemu što resorno Ministarstvo čini kako bi se pružila podrška lokalnim samoupravama u poboljšanju mera populacione politike i podrške porodicama i deci.

„Treba na tom polju još mnogo toga učiniti, ne samo što se tiče materijalnih sredstava, već je potrebno raditi i na poboljšanju drugih uslova kako bi se povećao broj dece. Nažalost, imamo više broj umrlih od broja rođenih, tako da se to kasnije odražava i na popis stanovništva. U naredne četiri godine da dostignemo bar približno da se taj broj izjednači ili da ne bude tolika razlika. Jedna od stvari koja doprinosi tome da se roditelji opredele za veći broj dece, jesu i uslovi u obdaništima, kao i povećanje kapaciteta obdaništa. Do pre neku godinu nismo imali liste čekanja, sada ponovo imamo. Obdanište ‘Svitac’, koje je zbog tuđih grešaka bilo propalo, mi ćemo sanirati uz pomoć Ministarstva i deca će dobiti bolje uslove za boravak. Radićemo na tome da što pre uradimo projekat i pronađemo sredstva da preuredimo već još neke prostore koje imamo, kako u Zaječaru ne bi bile liste čekanja. Potrudićemo se da i u većim selima u okolini proširimo mere populacione politike. Bogu hvala, neka sela u okolini Zaječara pokazuju mnogo veći broj rođene dece, u odnosu na umrla lica. Tu mislim na selo Veliki Izvor i na još neka sela. Taj dečiji smeh je ono što nas raduje i što nas tera da ulažemo i u sela. Takođe, sprovodimo i mere oko kupovine kuća na selu za mlade bračne parove, a te mere smo sprovodili i pre nego što je na nivou republike donesena takva odluka“ naglasio je Ničić.

U cilju poboljšanja demografskih parametara, za rekonstrukciju i adaptaciju vrtića „Svitac” u Zaječaru izdvojen je ukupan iznos od strane Ministarstva je 5.378.330,00 dinara, dok je grad Zaječar za ove namene izdvojio 3.765.944,08 dinara. Ugovor o sufinansiranju mera populacione politike i podrške porodicama i deci ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić uručila je gradonačelniku Zaječara krajem juna meseca.

„Sve što radimo, radimo za našu decu, a upravo i jeste cilj svih naših aktivnosti da nas bude što više. Opet je tu Zaječar dobar primer, jer poslednjih godina beleži rast broja rođene dece. Tako je i ove godine u odnosu na prethodnu godinu. Zato smo sa velikim zadovoljstvom podržali projekat grada Zaječara za rekonstrukciju vrtića, sa rezultatom koji smo čuli, a to je da se prvobitno smanji lista čekanja, a onda i da se u potpunosti eliminiše. S jedne strane, samo postojanje liste čekanja, kada su u pitanju predškolske ustanove, indirektno nam pokazuje da je povećan broj dece i onda smo i srećni kada ulažemo u ovakve projekte“ istakla je ministarka Kisić.

Sredstvima koje je opredelilo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju na teritoriji Republike Srbije sufinansiraju se brojni projekti, među kojima su adaptacije i opremanje vrtića, izgradnja igrališta za decu, nabavka opreme za očuvanje reproduktivnog zdravlja žena, psihofizička priprema trudnica, sanacija sportskih terena u školama, kao i kupovina sanitetskih vozila koja su specijalizovana za transport novorođenčadi koja zahtevaju zbrinjavanje na odeljenjima neonatologije.

Prethodni članci