Ministarko Mihajlović, U Boru se topi bakar kao 1904, Narod se opasno truje!

PISMO I ZAHTEV
Ministarstvo energetike i razvoja i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović
Republički inspektor za zaštitu životne sredine u Boru, Dušan Kukolj
Ovaj zahtev je upućen radi zaštite zdravlja građana i prava utvrđenih zakonom usled ekološkog dejstva topioničkog gasa koji se direktno ispušta  na grad i okolinu  neprečiščen iz  topionice jer fabrika za proizvodnju sumporne kiseline ne radi  zato što direktor TIR-a , gospodin Boban Todorović ne poštuje Akcioni plan za smanjenje aero zagađenja iz topioničkih agregata. Direktor TIR-a, Boban Todorović, 10.07.2013.godine objavio je da zaustavlja  topionicu na četri dana zbog ekologije .Mada izražavamo sumnju da  topionica  može da radi u nedostatku koncentarata.Taj potez  je obradovao sve  ljubitelje čistog vazduha a naročito najava da će  za vreme zastoja pritegnuti agregate da nakon starta bude manje zagađenja. Međutim, sumnja u izrečeno se obistinila. Topionica je ponovo krenula sa radom bez fabrike sumporne kiseline i zaista nebo nad Borom je kao na početku topljenja rude 1904. godine kada se topilo na otvorenom i sav dim ispuštao u okolinu i na sela ,jer  je Bor tada bio selo.
Zahtevamo da Vi kao inspektor za zaštitu životne sredine preduzmete mere radi poštovanja akcionog plana i sprečavanja trovanja građana Bora jer se , napominjemo, sav neprečišćen topionički gas sa svim štetnim i kancerogenim  elementima ispušta u atmosferu.
Obraćamo se, naročito Vama Zorani Mihajlović , ministru    za zaštitu životne sredine, pa preduzmite ono što je u Vašoj nadležnosti da se poštuje zakon  i Akcioni plan za  smanjenje zagađenja, i osposobi  merna stanica u Brezoniku i da se  nadležni u RTB-u pridržavaju propisa u onoj meri u kojoj mi verujemo u Vas i budete garant sprovođenja akcionog plana.
NAPOMENA REDAKCIJE: Ovaj tekst napisan je i poslat u Ministarstvo pre nego što se danas pre podne, u dužem periodu, Bor i okloina zasuti najotrovnijim gasovima iz topioničkih dimnjaka, jer Fabrika sumporne kisline ne radi kako su nas obavestili iz Ekoagende. Danas se, dakle, na opšte zaprepašćenje Bora i okoline, dogodila još jedna ekološka katastrofa, izvesno je, sa ogromnim posledicama. Dokle če ova agonija da traje? Šta je sa gradnjom nove topionice? Ko nas to truje na očigled cele Evrope i celog sveta?

18.07.2013.                   Odbor ekološkog saveza Ekoagenda, predsednik za Brezonik, Slaviša Karabašević.

Izvor: www.mc.kcbor.net

Prethodni članci

Leave a Comment