Minulog vikenda je obeleženo pola veka Festivala „Crnorečje u pesmi i igri“

Usled epidemiološke situacije u zemlji, pola veka Festivala „Crnorečje u pesmi i igri“, obeleženo je minulog vikenda, sa godinom dana zakašnjenja, programom u kome su učestvovali lokalni folklorni ansambli, i dugogodišnji saradnici Festivala.

„Crnorečje u pesmi i igri” nalazi se na zvaničnom Kalendaru srpskih manifestacija Srbije koji promoviše Ministarstvo kulture Republike Srbije, a prvi sabor održan je 25. maja 1971. godine ispred Kulturno-obrazovnog centra Boljevac. Osnovi cilj festivala bio je očuvanje i revitalizacija etno-kulturnog nasleđa na području Crne Reke, čija se specifičnost ogleda u preplitanju etnologije i kulture srpskog i vlaškog stanovništva, koje živi u selima duž Crnog Timoka. Festival je jedini ove vrste u Srbiji koji okuplja najveći broj autentičnih seoskih folklornih grupa, a prvobitna koncepcija očuvana je do današnjih dana. U okviru manifestacije organizuje se izložba domaće radinosti i tradicionalnih jela „Zlatne ruke Crnorečja”, na kojoj se predstavljaju stari zanati, narodne rukotvorine, suveniri i kuhinja ovog kraja. Na manifestaciji se prikazuju i običaji koji vode poreklo od slovenske mitologije i sećaju na prošla vremena. Prateći sadržaji manifestacije su: likovne kolonije, izložbe, promocije, gostovanja poznatih kulturno-umetničkih društva iz zemlje i inostranstva, koncerti renomiranih izvođača tradicionalne muzike.

U subotu, 10. jula u 18 časova i 30 minuta, na pozornici ispred Kulturno-obrazovnog centra održan je koncert crnorečkih grupa. Svečana akademija povodom jubileja održana je u 20.30 časova u sali ustanove kulture. Na akademiji su se predstavili instrumentalista Bokan Stanković, Jelena Jovanović, članica etno grupe „Moba“ i drugi višegodišnji učesnici i izvođači izvorne muzike sa ovog prostora. Takođe je realizovana i promocija kompakt diska sa tradicionalnom muzikom u izdanju Kulturno-obrazovnog centra. Drugog dana festivala održano je kvalifikaciono takmičenje frulaša za republički sabor „Oj, Moravo” koji se svakog jula održava u Prislonici kod Čačka. Prateći program ovogodišnjeg „Crnorečja“ je izložba radova na koži i pergamentu, nastalih u periodu od 2007. do 2011. godine, na likovnoj koloniji „Rtanj“.

Prethodni članci