Mokranjčevi dani od 11. do 17. septembra u Negotinu

U Negotinu, rodnom gradu kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, će u periodu od 11. do 17. septembra biti održan 55. festival „Mokranjčevi dani“, koji će biti utemeljen na tradiciji, sa novim, savremenim pogledom na muzičku budućnost.

Na festivalu će biti održan koncert čuvenog violiniste Stefana Milenkovića, nastup violončeliste Nemanje Stankovića, kao i izvođenje muzike za trubu srpskih stvaralaca, koje će upriličiti trubač Mladen Đorđević. Posebno interesovanje vlada za nastup igračke trupe „Una Saga Serbica“, kao i za koncert Simfonijskog orkestra RTS, kojim će dirigovati maestro Bojan Suđić. Među koncertima kamerne muzike pažnju privlači nastup gudačkog kvarteta „4 gudača“.

Osim muzičkih sadržaja u okviru ovogodišnjeg festivala biće održan i seminar za dirigente, pod nazivom „Dirigentsko hodočašće“, kao i dve naučne tribine koje će se baviti tradicionalnom muzikom kao inspiracijom za savremeno stvralaštvo. Poštovaoci džez muzike biće u prilici da slušaju „Miloš Čolović trio“, dok će program „Niti tradicije“, koji se tradicionano održava u Mokranju, mestu odakle potiče Mokranjčeva porodica, predstaviti folklornu tradiciju – igre, pesme, svirku, nošnje, ali i hranu Istočne Srbije.

Prethodni članci