„Mokranjčevi dani“, po 56. put, biće održani u Negotinu od 10. do 16. septembra

Festival „Mokranjčevi dani“, po 56. put, biće održani u rodnom gradu kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u Negotinu, od 10. do 16. septembra 2022.

Za titulu najuspešniji hor u tradicionalnom natpevavanju prve koncertne večeri takmičiće se ansambli iz Novog Sada, Doboja, Banjaluke i Beograda.

Svečano otvaranje „Mokranjčevih dana“ biće u subotu 10. septembra, od 18:00 sati, u Mokranjčevoj rodnoj kući u Negotinu.

Na ovogodišnjem festivalu, pored koncerata, biće održane i izložbe, promocije i tribine. U Mokranju, mestu odakle potiče porodica Stevana Mokranjca, biće organizovan program “Niti tradicije“, u nedelju, 11. septembra.

Programski koncept 56. festivala „Mokranjčevi dani“ zadržao je osnovne stubove: natpevavanje horova, uz učešće horova iz Srbije i Republike Srpske, koncert prošlogodišnjeg pobednika natpevavanja Hora „Mokranjac“ iz Beograda, gostovanje mjuzikla „Brodvejske vragolije“ Pozorišta na Terazijama i opere za decu „Dečja soba“ Malog pozorišta „Duško Radović“ i Muzičko opersko teatarske organizacije MOTO, kamerne koncerte sa izvođenjem dela srpskih kompozitora Aleksandre Vrebalov i Dejana Despića, gostovanje renomiranih horskih ansambala, Mešovitog hora RTS-a i Akademskog hora „Collegium musicum“, nastup folklornih grupa, Klasiku u 11…

U pratećim programima, festivalska publika će imati priliku da uživa u likovnim izložbama, književnim promocijama i naučnoj tribini posvećenoj stvaralaštvu Mokranjca.

Festival „Mokranjčevi dani“ organizuje Dom kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, pod generalnim pokroviteljstvom Opštine Negotin i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz pomoć tradicionalnih prijatelja.

Prethodni članci