Momčilo Meda Ilić, neprevaziđena Timokova legenda

Momčilo Meda Ilić – igrač, trener i selektor

Momčilo Meda Ilić bio je i ostao jedna od najvećih i najupečatljivijih legendi Fudbalskog kluba Timok. Rođen je 4. aprila 1934. godine u Boru, završio je Srednju fiskulturnu i Višu trenersku školu i bio profesor fizičkog vaspitanja, a u fudbalu radio i postizao izvanredne rezultate više od 40 godina. No, pođimo redom. U izuzetno bogatoj igračkoj karijeri, bio je jedan od najboljih igrača zaječarskog Timoka u periodu od 1948. do 1956. godine, (kao prvi Zaječarac) dres beogradske Crvene zvezde nosio je od 1956. do 1958, a član Srema iz Sremske Mitrovice bio od 1958. do 1961. godine.
Trenerska karijera Ilića bila je još upečatljivija. Počelo je osvajanjem četvrtog mesta sa podmlatkom Timoka na prvenstvu Srbije u Subotici, a nastavljeno radom u Belasici iz Strumice od 1966. do 1967. godine. Veliki uspeh ostvaren je sa Borom 1968/69. godine, kada je osvojeno prvo mesto u Drugoj i izboren plasman u Prvu saveznu ligu, a ta blistava sezona krunisana plasmanom u finale Kupa maršala Tita i odmeravanjem snage sa Crvenom zvezdom na Marakani.
Ekipu Timoka Ilić je sa trenerske klupe vodio u dva navrata, a u njegovom prvom „mandatu“ pod Kraljevicom (1971/72. godine) Zaječarci su osvojili drugo mesto u Srpskoj ligi i izborili senzacionalnu pobedu u Jugo-kupu nad OFK Beogradom na Karaburmi. Sledeću sezonu (1972/73) proveo je kao šef stručnog štaba Prištine, godinu dana potom bio je na trenerskoj klupi u Šibeniku, a u periodu od 1974. do 1976. godine postigao odlične rezultate sa Teteksom u Tetovu. Četiri meseca kasnije u sezoni 1976/77. godine proveo je na klupi Radničkog iz Kragujevca, odakle je u proleće 1977. godine otišao (drugi put u karijeri) na kormilo Dubočice iz Leskovca. Godine 1978. Ilić je uspešno vodio ekipu Mladosti iz Lučana, u sezoni 1980/81. godine sa Pobedom iz Prilepa je osvojio prvo mesto u Makedonskoj ligi i izborio plasman u Drugu saveznu ligu, a zatim je (1986/87. godine) u Napretku iz Kruševca stvorio tim koji je sledeće godine ušao u Prvu saveznu ligu. Ilić je, kao trener, uspešno radio i u inostranstvu, a najveći uspeh postigao je sa klubom Merih iz Kartuma, koji je u sezoni 1981/82. godine osvojio titulu šampiona Sudana.

Osim predanog rada u klubovima, u kojima je beležio odlične rezultate i stvarao kvalitetne igrače, Ilić je upamćen i kao uspešan selektor. U sezoni 1972/73. godine, kao trener Prištine, bio je selektor Druge savezne lige za igrače sa teritorije Srbije, Makedonije i Kosova, kao trener Šibenke bio je i prvi čovek selekcije zapadne grupe Druge savezne lige, a izvanredne uspehe postigao je i kao selektor i trener mlade reprezentacije Jugoslavije do 23 godine i trener olimpijske reprezentacije Jugoslavije koja je postala šampiona Evrope.
Momčilo Meda Ilić je u Fudbalskom klubu Timok i sportskom Zaječaru, kao izvanredan igrač i trener, a pre svega, kao kompletna i izuzetna sportska ličnost, ostavio neizbrisiv trag.

Prethodni članci