Monografija „Ponos Zaječara“ autora Miodraga Cekovića ugledala svetlost dana i čeka promociju

Nakon višegodišnjeg temeljnog istraživanja, prikupljanja, organizovanja i oblikovanja materijala, monografija Fudbalskog kluba Timok pod nazivom „Ponos Zaječara“ autora Miodraga Cekovića ugledala je svetlost dana i čeka promociju. Na skoro 800 strana i bezmalo 200 fotografija od kojih mnoge nikada i nigde nisu objavljene, a koje su prikupljene od porodica igrača i ljubitelja kluba, knjiga obuhvata period od osnivanja 1919. do 2021. godine. U ovoj nesvakidašnjoj publikaciji zastupljene su Timokove utakmice seniora i omladinaca kroz prvenstva i kupove, izveštaji sa utakmica, baza podataka svih igrača FK Timok koji su igrali na takmičarskim utakmicama, svi treneri i predsednici kluba kao i poneka anegdota.

Rukopis je bio spreman za štampanje još 2019. i prvobitno je bilo planirano da izađe u godini kada Fudbalski klub Timok obeležava vek postojanja (1919-2019), ali iz određenih razloga to se nije desilo. Ove godine je Istorijski arhiv u Zaječaru uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije izdvojio sredstva i izdao knjigu. Fudbalski Zaječar to svakako zaslužuje, jer je za njim čitav vek duga tradicija, kakvu malo ko ima na našim fudbalskim prostorima i svetla i plodna istorija „najlepše sporedne stvari na svetu“.

MIODRAG CEKOVIĆ je rođen 14. avgusta 1948. godine u Zaječaru, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Filolo-škom fakultetu u Beo-gradu (na grupi za srp-skohrvatski jezik i jugo-slovensku književnost) diplomirao je 1972. go-dine. Bio je sedam godina novinar-urednik u regi-onalnom listu “Timok“, a blizu tri i po decenije (do odlaska u penziju) sekretar odbora udruženja i savetnik za poslove kadrova, obrazovanja, nauke, zapošljavanja i informisanja u Regionalnoj privrednoj komori Zaječar.
Sportskim izveštavanjem i pisanjem rubrika iz oblasti sporta i fizičke kulture bavio se od ranih učeničkih dana. Kasnije, po završetku studija, kao priznati sportski novinar, bio je 20 godina (u periodu između 1972. i 1992. godine) dopisnik beogradskog lista “Sport“ iz Zaječara, izveštaje sa utakmica i tekstove iz oblasti sporta i fizičke kulture objavljivao je u sportskim rubrikama dnevnih listova – “Večernjih novosti“, “Borbe“ i “Politike“, kao i na stranama “Sportskog žurnala“, “Nove Makedonije“ (Skoplje), “Oslobođenja“ (Sarajevo), “Sportskih novosti“ (Zagreb), “Jedinstva“ (Priština), “Dnevnika“ (Novi Sad), “Narodnih novina“ (Niš), “Kolektiva“ i “Borskih novosti“ (Bor), “Majdanpečkih novina“ (Majdanpek) i “Knjaževačkih novina“ (Knjaževac), a potom i u nedeljnim i mesečnim beogradskim revijalnim časopi-sima “TIM“-u, “AS“-u i “Tempu“ i zaječarskom “Razvitku“.
Osim sarađivanja u listovima i časopisima, Ceković je uređivao i brojne biltene i publikacije sportskih priredbi i manifestacija u gradu pod Kraljevicom. Bio je, između ostalog, urednik biltena tradicionalnih međuna-rodnih šahovskih turnira u Zaječaru, biltena tradicionalnog novogodišnjeg turnira u malom fudbalu, programa interesantnih međunarodnih prijateljskih fudbalskih mečeva – između kadetskih i omladinskih reprezentacija Bugarske i Jugoslavije, odnosno prvenstvenog drugoligaškog derbija između Napretka iz Kruševca i Timoka i meča za Jugo-kup Timok-Željezničar (Sarajevo).
Na planu izdavaštva, objavio je nekoliko samostalnih knjiga: priče iz Zagrađa “Zagrađski motivi“ (Zaječar, 2001), prvi deo monografije Fudbalskog kluba Timok pod nazivom „Uragan sa Kraljevice“ – za period od 1919-1945. godine (Zaječar, 2002), zbirku aforizama “Žednom voda do grla“ (Zaječar, 2004), humoristički kolaž “Sme(ška)j se i kad ti se plače“ (Zaječar, 2005), zbirku poezije “Ponoćna bdenja“ (Zaječar, 2014), monografiju zaječarskog “Žitoprometa“ (Zaječar, 2007), knjigu „Besmrtni zaječarski boemi“ (Zaječar, 2016) i zbirku „Glavolomke timočkih aforističara i humorista“ (Zaječar, 2019). Jedan je od značajnijih koautora monografije Regionalne privredne komore Zaječar, privredne publikacije “Put ka vrhu“ (“Media invent“ – Novi Sad) i monografije Poljoprivrednog dobra “Zaječar“. Zastupljen je svojim tekstovima i prilozima u godišnjoj publikaciji “Pozorište 1975“ (Studio “Structure“ – Beograd) i zborniku sa 24. Susreta “Timokovih“ aforističara “203 aforizma“ (“Timok“ – Zaječar, 2002). Osim pripremanja i izdavanja vlastitih rukopisa, Ceković je u svojoj poluvekovnoj publicističkoj karijeri radio na više od stotinu knjiga – kao urednik, recenzent, lektor i korektor.

Prethodni članci