Multimedijalna izložba „Plava laguna” mlade knjaževačke umetnice

Mlada knjaževačka umetnica, student kontekstualnog slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti u Beču, u klasi Hans Ashley Scheirl, otvoriće izložbu u Galeriji Doma omladine u Beogradu. Ljubitelji likovne umetnosti mogu je pogledati u periodu od 9. do 26. marta.

Željka Aleksić rođena je 1989. godine u Knjaževcu. Student je likovne Akademije u Beču i stipendista „Second year schooling” Akademie der Bildenden Künst Wien. Likovnu Akademiju u Beču upisala je 2017. godine na odseku „Kontekstualno slikarstvo” kod mentora Hans Ashley Scheirl (Gin Müller). Fotografijom je počela da se bavi davne 2009. godine. Kurs kreativne fotografije završila je 2011. pri foto klubu FON-Niš. Osnivač je neformalne grupe Centar za kulturu i umetnost K019 u Knjaževcu. Od 2009. godine učestvovala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Multimedijalna izložba Aleksićeve bavi se odnosima prezentacije radničke klase i njene manifestacije kroz likovni iskaz. Izložba „Plava laguna” ističe pitanja društvenog staleža i njegove pozicije kroz vreme. Kreiranjem interdisciplinarnog sadržaja, ova mlada slikarka upućuje na distinkciju u sagledavanju društvenih vrednosti i lične borbe pojedinca za egzistencijom. Kroz narativni ciklus ukazuje na porodično nasleđe, a kroz fragmente upućuje na probleme sa kojima se susreće prilikom rada u trgovini, sa kojima se susretala i njena porodica prilikom rada u fabrici. Čitanjem instalacije koju sačinjavaju mantili i radne uniforme, sagledava se forma izmeštanja Subjekta u Objekat, što u krajnjoj konstelaciji rezultira njegovim odsustvom, koje ukazuje na sopstvenu relativnost, a time se preispituje jezička artikulacija koja biva van domašaja vidljivog. Ona u sebe upisuje niz znakova koji upućuju na prisustvo aluzije unutar samog čitanja objekta. Upravo izostanak konkretne informacije upisuje niz referenci koje za cilj imaju da istaknu ravnotežu bezvremenske matrice kroz uspostavljanje neformalnog „govora”. Time se ističe nagoveštaj u odnosu na stvaran događaj koji biva na nivou asocijacije kod posmatrača.

Foto: Facebook – Događaj: Izložba „Plava laguna” Željke Aleksić u Galeriji DOB

Prethodni članci