Na Borskom jezeru prvi do Časnog krsta doplivao Uroš Živanović

Na Borskom jezeru organizovano je tradicionalno četvrto plivanje za Časni krst, na Bogojavljenje. Pobednik ovogodišnjeg plivanja za Časni krst je tridesetčetvorogodišnji Uroš Živanović.

Na četvrtom Bogojavljenskom plivanju za Časni krst na Borskom jezeru učestvovalo je 45 plivača, od toga četiri devojke. Prvi do Časnog krsta stigao je Uroš Živanović iz Bora, koji i sam trenira vaterpolo. Živanović je višestruki učesnik plivanja za Časni krst, kako u Boru, tako i u drugim gradovima Timočke Krajine. Ukupno je učestvovao deset puta, a četiri puta osvajao je prvo mesto.

„Ovo mi je deseti put da plivam za Časni krst, četvrti put na Borskom jezeru. Rodom sam iz Bora tako da mi puno znači što sam pred našim sugrađanima učestvovao i Bogu hvala i pobedio. Ovo mi je četvrta pobeda, a u čestvovao sam još i u Zaječaru i Kladovu. Stalno ću da učestvujem dok mogu”, kaže Živanović.

Pobedniku Bogojavljenskog plivanja gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić uručio je osveštan krst iz Jerusalima, pehar i medalju, kao i ogrtač grada Bora, a medalje su dobili i svi ostali plivači.

„Vidim da je iz godine u godinu sve više učesnika koji se prijavljuju za plivanje, kao i sve više posetilaca na naše veliko zadovoljstvo. Ponosan sam što smo po četvrti put okupljeni oko Svetog krsta i što smo pokazali i dokazali koliko je jaka vera u Boga, u crkvu, u naš srpski narod. Ovaj sveti dan nas je podsetio na poruku ovog praznika: sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi. Čestitam svim odvažnim i hrabrim plivačima koji su pokazali svoju hrabrost i veru u tradiciju, plivajući za Časni krst. Posebne čestitke upućujem Urošu Živanoviću koji je prvi stigao do Časnog krsta. Verujem da ćemo se i naredne godine okupiti na istom mestu da zajedno pokažemo da verujemo u tradiciju, u crkvu, slogu i jedinstvo srpskog naroda“, poručio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Plivače na Borskom jezeru blagosiljao je Episkop timočki gospodin Ilarion.

„Čestitam organizatorima na dobroj organizaciji, a plivačima na hrabrosti i naravno na veri, jer vera je ono što nas pokreće da se okupimo na ovaj dan koji je značajan. Ovde imamo preko 40 ljudi koji su se javili da potvrde svoju veru. Oni treba da nam budu podsetnici da kroz naš život mi moramo da budemo ‘plivači’ za naš Časni krst, koji treba da nam bude cilj i smisao života“, istakao je vladika Ilarion.

Plivanju za Časni krst na Borskom jezeru prethodila je liturgija u hramu Svetog Georgija u Boru, kao i veliko osvećenje vode u porti hrama.

Za sve građane Bora, koji su želeli da prisustvuju plivanju za Časni krst na Borskom jezeru, bio je organizovan i besplatan prevoz.

Četvrto Bogojavljensko plivanje za Časni krst, održano je na plaži “Tropski bar” na Borskom jezeru. Organizatori Bogojavljenskog plivanja bili su Crkvena opština Bor, Grad Bor, Turistička organizacija, Sportski savez i Centar za kulturu grada Bora.

Prethodni članci