Na Feliks Romulijani otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije

Na lokalitetu Feliks Romulijana, danas je, svečano otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravih vrednosti“.

Izložbu je otvorila džudistkinja Andrea Stojadinov, pomoćnik gradonačelnika Zaječara, Milan Stanković i direktor Narodnog muzeja Zaječar, Vujadin Milošević.

“U Olimpijskoj godini, na inicijativu Olimpijskog komiteta Srbije, postali smo deo serije izložbi. Ovo je poslednja izložba pred Olimpijadu. Drago mi je i ponosim se time što je Zaječar deo ove organizacije. Značajna je izložba, jedna retrospektiva olimpijskog sporta od 1912. godine do danas. Posetioci će u narednih mesec dana imati priliku da vide sve to kada dođu na Romulijanu.“ – izjavio je Vujadin Milošević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru.

Na Izložbi je predstavljen nastanak olimpizma u našoj zemlji, kao i hronologija učešća naših olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama.

Izložba „Put pravih vrednosti“ ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

“Cilj ove izložbe jeste da se privuče što više dece u svrhu edukovanja o značaju i vrednostima koje olimpizam zapravo širi i promoviše. Spojili smo istoriju i sport, koji su oduvek bili blisko povezani.“ – istakla je džudistkinja, Andrea Stojadinov.

Izložba „Put pravih vrednosti“ je veoma uspešno predstavljena publici u Beogradu i Zrenjaninu tokom 2021. godine, u Požarevcu 2022. godine, u Kragujevcu i Novom Sadu 2023. godine i u Smederevskoj Palanci i Kruševcu ove godine.

Postavka će na Feliks Romulijani biti izložena do 6. maja ove godine.

Prethodni članci