Na Popovoj plaži održan „Zaječarski folklorni mozaik“

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta”, na prepunoj Popovoj plaži u Zaječaru organizovana je revijalna smotra folklora „Zaječarski folklorni mozaik”, na kojoj je prikazano bogatstvo i raskoš narodne nošnje i tradicionalnih igara čak 15 kulturno-umetničkih društava sa teritorije grada Zaječara.

Na Popovoj plaži održan "Zaječarski folklorni mozaik"

Nastupili su: GFA „ZO-RA“ – Zaječar; FSDR „Jovica Joca Mihailović“ – Zaječar, kao i kulturno-umetnička društva: „Romulijana“ – Gamzigrad; „Đorđe Genčić“ – Veliki Izvor; „Sloga“ – Vražogrnac; „Zoran Gajić“ – Rgotina; „Vrelo“ – Nikoličevo; „Dubočane“ – Dubočane; „Graničar“ – Halovo; „Gradec“ – Gradskovo; „Božur“ – Zvezdan „Novo doba“ – Grlište i „Šljivar“ iz Šljivara, „Penzioner“ – Zaječar i „Nikola Pašić“ – Zaječar.

Na Popovoj plaži održan "Zaječarski folklorni mozaik"

„Na ovoj smotri revijlnog tipa želeli smo da predstavimo sve čuvare tradicije sa teritorije grada Zaječara, a ima čak 15 kulturno-umetničkih društava. Organizujući manifestacije po zaječarskim selima, ove godine oko 36 manifestacija je planirano, odlučili smo da folklor i tradciju prikažemo i publici u samom gradu. Cilj lokalne samouprave i naše ustanove je da se manifestacije organizuju u svim selima koja to žele. Vraćaju se na ovaj način i folklori, a i mladost ostaje u tim selima. Samo ‘Zaječarsko kulturno leto’ biće jako bogato programima, na radost Zaječaraca i njihovih gostiju, a i zbog same turističke ponude Zaječara. Biće dosta programa i na Romulijani i u Pozorišnom muzeju“ naglasila je Biljana Glišić, pomoćnik direktora NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar.

Na Popovoj plaži održan "Zaječarski folklorni mozaik"

Pomenuti čuvari tradicije oduševili su publiku koja je uživala u njihovom izvođenju izvornih narodnih igara.

Na Popovoj plaži održan "Zaječarski folklorni mozaik"

Organizator je Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, a pokrovitelj grad Zaječar.

Prethodni članci