Najbolja učenička kompanija u Srbiji je ekipa zaječarske Gimnazije „ZaČili“

U Beogradu je 21, 22. i 23. maja 2023. godine održano Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija, koje tradicionalno organizuju Dostignuća mladih u Srbiji, a učenička kompanija zaječarske Gimnazije „ZaČili“ osvojila je prvo mesto i plasirala se na Međunarodno takmičenje učeničkih kompanija.

Gimnaziju Zaječar predstavljali su Mia Milosavljević (III3), Anđela Milosavljević (III4), Marija Stojanović (III4), Jovan Buzadžin (III3) i Pavle Vasiljević (II4), sa Mladenom Šljivovićem kao njihovim mentorom. Pored njih kompanija je imala podršku i biznis mentora Borka Benina iz banke „Inteza“, kao i Jovane Denčić, koja im je pomogla da uvežbaju nastup. Gimnazija Zaječar im je zahvalna za svu pomoć.

Oni su činili učenički kompaniju „ZaČili“ koja se bavi proizvodnjom organskih biopesticida iz čili paprike. Njihov proizvod bi tako pomogao proizvođačima organske hrane da zaštite svoje biljke, a ujedno zadrže oznaku organsko.

Finale je okupilo dvadeset ekipa iz cele Srbije, koji su tokom tri dana imali prilike da predstave svoj proizvod na sajmu, potom odgovaraju na pitanja žirija, da bi na kraju prezentovali pred publikom.

U oštroj konkurenciji zaječarski gimnazijalci ostvarili su najveći uspeh ikada za jednu ekipu iz istočne Srbije, prvo mesto i plasman na Međunarodno takmičenje učeničkih kompanija koje će se biti održano u Istanbulu tokom jula meseca.

Prethodni članci