Najpoznatiji romi na svetu

Michael Caine rođen 1933. godine. Prema navodima časopisa “Gypsy Roma Traveller” jedan od najboljih britanskih filmskih i pozorišnih glumaca Michael Caine romskog je porekla. Njegovo puno ime je Maurice Joseph Mickelwhite, a upravo u romskoj tradiciji njegove porodice  bio je običaj da se prvorođenom sinu nadene ime Maurice. To ime nosio je i njegov otac. Kejn je dobitnik dva Oskara.
Charlie Chaplin, navodno je rođen u romskom karavanu 1889. godine . Nakon što je preminuo, kod Čaplina pronađeno je pismo koje je čuvao, a u kojem piše da je on rođen u “Black Patchu” romskom karavanskom naselju blizu Birmingama. Najveća zvezda  filma u Holivudu Čarli Čaplin, kome je 1975. godine engleska kraljica Elizabeta II dodelila čin viteza kao jednom od najzaslužnijih građana Velike Britanije, veruje se da je romskog porekla.
Yul Brynner rođen je 1920. godine, a preminuo 1985. Holivudski glumac osim ruskog porekla sam je govorio kako ima četvrtinu romske i četvrtinu židovske krvi. Naime, otac njegove majke bio je ruski židov, a majka ruska Romkinja. Upravo među Romima, Biner je naučio da svira gitaru  i da igra na trapezu. Tokom života bio je izabran za počasnog predsednika Roma i tu titulu ponosno je nosio do smrti. Na čemu mu je romska zajednica i dan danas u velikoj meri zahvalna, jer je svojm uticajem  i položajem dosta doprineo za razvoj kulture u samoj romskoj zajednici. Jul Briner jedan je od najpoznatijih filmskih glumaca koji je za ulogu kralja Siama dobio prestižnu filmsku nagradu, Oskar. Ulogu Mongkuta, koja mu je donela najveće priznanje u svetu filma odigrao je u mjuziklu „Kralj i ja“ 4.625 puta. Na ovim prostorima je još bio poznat po ulozi minera u Jugoslovenskom filmu “Bitka na Neretvi”.
Elvis Presley, kralj rokenrola, rođen je 1935. godine. Prema navodima Romskog naroda koji je u velikoj meri poznavao i pratio Kralja, kao i lista “Gypsy Roma Traveller” daleki rođaci Prislija bili su Romi, koji su živeli u Nemačkoj, a početkom 18. veka emigrirali su u SAD. Takođe, ovaj list navodi da je devojačko prezime Elvisove majke bilo Smit, što je, kako se navodi u tekstu “bilo često prezime britanskih Roma”.
Pablo Picasso rođen je 1881. godine, a preminuo je 1973. Kao što je i poznato, jedan je od najvećih slikara, crtača i grafičara 20. veka. Osnivač kubizma, Pablo Picasso ponosio se svojim romskim poreklom. Slikar koji je stvorio više od 6 hiljada slika, skulptura i crteža i čija su dela vredna i vrede  milione, ženio se dva puta i prema gradskim pričama imao je veliki broj ljubavnica. Imao je i četvero dece, a posljednje, kćerku Palomu, dobio je u 68. godini života.
Ronnie Wood, gitarista legendarnog sastava „Rolling Stones“ je od kolega iz grupe za 60. rođendan na poklon dobio karavan, kako bi ispunio svoju želju da svet, kao i njegovi preci, proputuje karavanom. Ovim gestom svojih kolege bio je jako oduševljen i sa ponosom isticao svoje poreklo.
John Bunyan, poznati engleski pisac, čije je delo “Hodočasnikova putovanja“ jedno od najviše prevođenih dela posle Biblije navodi da je romskog porekla. On je postao zainteresovan za religiju posle braka, prisustvuje prvim službama u župnoj crkvama, a zatim ulazi u Bedford sastanak, nekomformističku grupu u Bedfordu, i postaje propovednik. Nakon obnove monarhije, kada je ukinuta sloboda nekonformistima, Banjan je uhapšen i proveo narednih dvanaest godina u zatvoru, jer je odbio da odustanu propoveda. Tokom ovog perioda je napisao duhovnu autobiografiju, „Obilata mislot vođe grešnika” i počeo rad na svojoj najpoznatijoj knjizi „Hodočasnikov put“, koji je objavljen nekoliko godina nakon njegovog puštanja na slobodu.
Ava Gardner, koja je karijeru je počela 1941. godine, da bi za vrlo kratko vreme postala zvezda blokbastera, glumica koju mnogi smatraju jednom od deset najseksipilnijih žena svih vremena svojom lepotom dugi niz godina senile je filmsko platno I sve one koji su je znali.
Natalie Wood bez koje bi “Buntovnik bez razloga” bio nezamisliv, javno  se deklarisale kao Romkninja, takođe jedna od najlepših Romkinja svoga veka. Sa nepunih 17 godina Natali je snimila već 18 filmova, ali je htela odraslu ulogu i zaista ju je dobila ni manje, ni više no u slavnoj već pomenutoj drami “Buntovnik bez razloga”.
Rita Hayworth, seks simbol četrdesetih godina, ostvarila je 71 ulogu, a njen najpoznatiji film je „Gilda“ iz 1946. koji je poznat po njenom senzualnom svlačenju jedne rukavice.  Hejvort je veliki proboj u svetu filma napravila upravo kada je promenila boju svoje kose, što mnoge glumice njenog vremena nisu želele da učine. Ona je navodno promenila osam puta boju kose za osam različitih filmova njene usne su proglašene za najbolje na svetu od strane Lige umetnika Amerike.

Miljan Rašić (Predsednik Udruženja „Društvo roma Zaječar“)

*Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja*

 

Prethodni članci

Leave a Comment