Nenad Janković (dr Nele Karajlić) od večeras u „Mojih 50“

Ove nedelje gost u emisiji „Mojih 50”, biće dr Nele Karajlić
Slušajte svakog radnog dana u 18 sati na Tempo Naxi radiju. Opusti se i uživaj!
Tempo Naxi radio Zaječar 95,3 Mhz
Tempo Naxi radio Negotin i Bor 97,5 Mhz
http://www.exyuradio.net/radio-stanice/srbija/zajecar/tempo-naxi-radio.html

Nenad Janković (Sarajevo, 11. decembra 1962) poznatiji po svom pseudonimu dr Nele Karajlić, je jugoslovenski i srpski rok muzičar, kompozitor, glumac, pisac i nekadašnji televizijski režiser.

Biografija
Rođen je 11. decembra 1962. godine u Sarajevu. Njegov otac je bio profesor orijentalnih nauka na Univerzitetu u Sarajevu. Završio je Drugu gimnaziju u Sarajevu i upisao studije orijentalistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, ali je napustio studije kada je postao apsolvent. Tokom 1980-ih godina bio je poznat kao pevač grupe „Zabranjeno pušenje“ i glumac i pisac u televizijskoj seriji Top lista nadrealista. Osnivač je pokreta Novog primitivizma. Aprila 1992. godine, usled izbijanja rata u Bosni i Hercegovini je izbegao u Beograd, gde je s novom postavom nastavio rad grupe Zabranjeno pušenje. Komponovao je muziku za film Emira Kusturice Crna mačka, beli mačor iz 1998. godine. Takođe je komponovao, ali i napisao scenario, režirao i glumio u seriji Složna braća 1995. Potom je bio glumac, reditelj i koscenarista serije Nadrealna televizija. Napisao je 2014. godine knjigu Fajront u Sarajevu, a 2018 godine knjigu Solunska 28 i potpisao pseudonimom „dr Nele Karajlić”. Napisao je knjigu FBI-Dosije Tesla, krimi priču u stihu, po kojoj je 2016. izveden pozorišni multimedijalni performans u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci. Stalni je član popularnog kviza Ja volim Srbiju.

Politička delatnost
Jedini put kada je uzeo učešće u političkom životu, bilo je uoči prvih višestranačkih opštih izbora u SR Bosni i Hercegovini 1990. godine, kada je javno podržao Savez reformskih snaga Jugoslavije, koji je predvodio Ante Marković, predsednik Saveznog izvršnog veća SFR Jugoslavije. Ogranak Saveza u BiH je predvodio dr Nenad Kecmanović. Promociju njegovog romana „Solunska 28“, 27. avgusta 2018. godine u Čačku, organizovao je Srpski pokret Dveri, a moderator događaja je bio Boško Obradović.

Nagrade i priznanja
Za svoj prvi roman „Solunska 28“, dobio je Nagradu Momo Kapor, koju dodeljuje Zadužbina Momčilo Momo Kapor. Odluku o dodeli nagrade je doneo žiri koji su činili Muharem Bazdulj, Dragana Marković i Vule Žurić. Nagradu mu je uručio akademik Matija Bećković na svečanosti u Starom dvoru (Skupštini grada Beograda), kojoj su prisustvovali gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dušan Savić.

Prethodni članci