Nova sušara za voće za Udruženje „Zaječarsko voće“ u Šljivaru

U prostorijama Doma kulture u Šljivaru, kod Zaječara, održana je tribina Poljoprivredne savetodavne stručne službe „Agroznanje“ na temu prerade voća i udruživanja, a ovom prilikom postavljena je i sušara za voće koja je nabavljena sredstvima od subvencija lokalne samouprave.

Sa meštanima Šljivara razgovarali su gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, gradska većnica zadužena za poljoprivredu Vesna Stanković, a prisutnima se obratio i predsednik Udruženja “Zaječarsko voće” Miodrag Stošić.

Udruženje voćara “Zaječarsko voće” pomoć lokalne samouprave poljoprivrednicima iskoristilo je za kupovinu sušare, a Društvo pčelara “Timok” nabavilo je pet uređaja za merenje sadržaja vode u medu. Za ove namene izdvojena je 421 hiljada dinara. Sušara kapaciteta 250 kilogarma postavljena je u Domu kulture u Šljivaru, a vrednost je 300 hiljada dinara.

„Ova sušara biće pripremljena za narednu godinu, sada sa ovom sušarom možemo da razmišljamo dalje o pripremi i preradi voća, jer smo do sada razmišljali samo kome ćemo voće da predamo. Sušara koju smo dobili po konkursu grada Zaječara kapaciteta je 250 kilogarma i veoma je značajna za nas. Zahvaljujem se ovom prilikom gradonačelniku Bošku Ničiću i Vesni Stanković koji su imali sluha za nas voćare i pomogli nam da preradu voća podignemo na viši nivo“ kazao je Miodrag Stošić, predsednik Udruženja “Zaječarsko voće”.

Udruženje voćara “Zaječarsko voće” ima tridesetak članova, a poslednjih godina u Šljivaru se sve više sadi kako koštičavo, tako i jabučasto voće.

Cilj je da se ljudi udružuju i da se proizvodi od poljoprivrede prerađuju, kako bi i zarada bila veća, poručili su gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i gradska većnica zadužena za poljoprivredu Vesna Stanković.

„Ovo je prvi put da neko udruženje na teritoriji grada Zaječara koristi sredstva za kupovinu opreme. Zato smo se i okupili ovde da bismo akcenat stavili na to koliko je to važno i da nekako podstaknemo i ostale poljoprivredne proizvođače da se udružuju i da na ovaj način povećaju vrednost svog proizvoda. Od neke sirovine na ovaj način dobićemo polugotove ili gotove proizvode sa nekom višom cenom. Trenutno nam je najslabija grana stočarstva, tu nemamo udruženja, te pozivam ovom prilikom stočare da naprave udruženje i da iskoriste benefite. Pored toga, vodimo i poljoprivredne proizvođače na sajmove, evo već 30. novembra idemo na Sajam etno hrane u Beogradu i vodimo četiri proizvođača koji imaju polugotove proizvode, alkoholna pića, pekmeze, ceđena ulja, proizvode od lešnika, med i sve su to primeri kako lokalna samouprava podržava proizvođače“ rekla je Vesna Stanković, gradska većnica zadužena za poljoprivredu.

„Zahvaljujući programima koje je osmislila naša ekipa u Gradskoj upravi koja se bavi poljoprivredom i Udruženju ‘Zaječarsko voće’ možemo da vidimo jedan pravi primer kako mogu da se iskoriste subvencije lokalne samouprave. Ovo je samo jedan mali primer onoga što imamo u planu, a to je da svako selo specijalizujemo za proizvodnju nekog određenog finalnog proizvoda. Nadam se da će ovakvih sušara u Šljivaru biti još više i da će biti dovoljno količine voća koje će se sušiti i da krenemo u kupovinu i mašina za otkoštavanje i za pakovanje proizvoda. Takođe, smatram da ovo selo zaslužuje da ima jedan lep savremeni Dom kulture, jer je ovaj ovde godinama propadao jer imovinski odnosi nisu rešeni, na putu smo da to rešimo i da u sklopu toga sagradimo i prostorije. Uskoro ćemo sa ‘Putevima Srbije’ da vidimo da sredimo i ostatak ovog puta od ulaska u selo do izlaska, to nije malo, vrednost je preko 80 miliona dinara, ali ako smo mogli da obezbedimo sredstva za 5,8 kilometara puta od Salaške petlje do Brusnika, mislim da ćemo lako obezbediti i za ovu kraću deonicu“ naglasio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

U Zaječaru će do kraja godine biti završen konkurs za nabavku nove priključne mehanizacije i opreme za poljoprivredu i konkursi za nabavku sadnica voća i za regresiranje osiguranja u poljoprivredi.

Prethodni članci