U borskim prodavnicama i supermarketima najviše je poskupelo svinjsko meso, od 20 pa čak do 170 dinara, tako da kilogram buta u pojedinim marketima košta rekordnih 599 dinara. Veću cenu za petnaestak odsto u pojedinim trgovinama imaju i suhomesnati proizvodi, tako da najjeftinija kvalitetnija kobasica košta oko 1. 000 dinara. Ekonomisti kažu da je Srbija lider po cenama hrane u regionu, a osnovni razlozi su monopolizovano tržište, prošlogodišnja suša i nedovoljne subvencije u poljoprivredi.
Porast cena u svakom slučaju smanjuje kupovnu moć građana tako da, prema statistici, stanovnik Srbije godišnje pojede 15 kilograma svinjskog mesa, duplo manje nego u ostalim evropskim zemljama. Na žalost potrošnja mesa i dalje opada, kupuje se na grame, a šnicle u tanjirima su sve tanje. Osim hrane poslednjih dana poskupele su cigarete za deset dinara po paklici, zatim hemijski proizvodi, praktično sve ono bez čega se ne može. „Svakodnevno sve poskupljuje, posebno hrana. Proizvođači pokušavaju da prikriju poskupljenja tako što smanjuju gramažu, a cenu ne menjaju“ – negoduju Borani. Ima međutim, istina retkih, u Boru i prodavnica u kojima nije bilo značajnih poskupljenja. „U prodavnici Lav poskupele su samo cigarete“ – kažu trgovci. U Srbiji se poslednjih godina štedi na svemu. Najpre smo se odrekli skupe garderobe, putovanja, izlazaka, a izdaci za kulturu su postali pravi luksuz. Navikli su građani da se odriču mnogih, nekad nezamislivih zadovoljstava, ali kada počnu da štede i na hrani, to je poražavajuće za društvo, a postavlja se pitanje gde je granica izdržljivosti. Potrošačima za sada preostaje samo da obiđu što veći broj prodavnica, zbog razlika u ceni, i da prate akcije, jer je na žalost to jedini način da se uštedi i opstane.