Obeležen Svetski dan horskog pevanja

Svetski dan horskog pevanja ( World choral day) obeležen je večeras u Zaječaru uspešnim koncertom u sali Pozorišta. Nastupila su četiri hora: Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, Zaječar, Gradski hor „Mokranjac“ iz Negotina, Hor ,,Hrama Rođenja Presvete Bogorodice“ i Kamerni hor „Lavirint iz Zaječara. Preko 70 članova ova četiri hora otpevali su više od 20 kompozicija i odličnom interpretacijom oduševili publiku koja je poštovala distancu i nosila maske. Svetski dan horskog pevanja proslavlja se od 1990 godine, svake druge nedelje u decembru, ili oko tog datuma, veličajući vrednosti kao što su solidarnost, mir i razumevanje. Od tada do danas milioni pevača, članovi horova, učestvuju na koncertima, festivalima, pojedinačnim nastupima pevača, seminarima o horskom pevanju.

Prošle godine Svetski dan horskog pevanja proslavio je 30 godina postojanja, ali zbog Covida-19, u mnogim zemljama, među kojima je i Srbija, koncerti nisu održani. Ove godine, Svetski dan horskog pevanja pruža izuzetnu priliku da horski svet pokaže svoje jedinstvo u radosti kolekltivnog pevanja, kako bi održali tridesetogodišnju tradiciju. Večerašnji koncert u Zaječaru prijavljen je Međunarodnoj federaciji horske muzike i može se videti na sajtu federacije.

Organizator Svetskog dana horskog pevanja je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Prethodni članci