Odigrana monodrama „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja” povodom godišnjice smrti Hajduk Veljka Petrovića

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta”, sinoć je na letnjoj sceni „Nenad Ciganović”, u prepunom dvorištu Pozorišnog muzeja u Zaječaru, povodom godišnjice smrti Hajduk Veljka Petrovića, odigrana monodrama „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”, po tekstu i režiji Željka Hubača, u izvođenju glumice Nataše Petrović.

Pre predstave, istoričarka umetnosti Marija Simonović podsetila je prisutne da je Hajduk Veljko Petrović rođen u Lenovcu kod Zaječara, u bogatoj porodici Petra Vlahovića. U mladosti je bio sluga i čoban. Sa samo 22 godine postao je Hajduk nakon što je usmrtio dva Turčina koji su mu napali sestru.

Međutim pored lične hrabrosti imao je i preku narav po kojoj je bio podjednako poznat, te je Sovjet sa njim imao česte neprilike. 1807. godine postao je buljubaša i dobio dozvolu od Sovjeta da pobuni Krivi Vir i Crnu Reku. Već 1810. godine odlikovan je Velikom zlatnom medaljom za hrabrost. 1811. godine. postaje krajinski vojvoda i biva upućen na Negotin.

U Negotinu je poginuo oko 20. jula 1813. godine, braneći grad od daleko nadmoćnije turske vojske. Dan i noć je obilazio šančeve, hrabrio svoje vojnike i popravljao ruševine od turskih topova. Jedno jutro, posle dvadesetak dana odbrane, kad je naređivao opravke na malom šancu, pogodilo ga je topovsko đule kroz sred pleća. Jedva je mogao da izgovori samo: „Drž!”. Pao je mrtav na zemlju. Njegov brat Milutin ga je uveče zakopao kod negotinske crkve.

Čučuk Stana je bila njegova druga žena koja je odgovarala njegovoj prekoj naravi. Zajedno su delili postelju, sedlo, kuburu, smišljali strategiju i borili se protiv Turaka.

Priču o njenom životu još jednom je maestralno dočarala glumica Nataša Petrović, što je publika nagradila gromoglasnim aplauzom.

Ova fenomenalna monodrama je nedavno nagrađena na 21. Međunarodnom pozorišnom festivalu „Akter Evrope 2023” koji je održan u Resenu, na Prespanskom jezeru, u Severnoj Makedoniji. Stručni žiri proglasio je Natašu Petrović najboljom glumicom Festivala. Osim u Makedoniji, „Čučuk Stana” je gostovala u Solunu, u Grčkoj, kao i širom Srbije.

Nataša je u svom obraćanju nakon predstave podelila sa publikom uspomenu na svog kolegu i prijatelja Predraga Grbića, nedavno preminulog glumca zaječarskog teatra, kome je publika potom posvetila gromki aplauz.

Prethodni članci