Odluka za popunu Prve lige Srbije iduće nedelje… Timok favorit zbog novog stadiona

Posle odustajanja Žarkova od učešća u takmičenju Prve lige Srbije naredne sezone, upražnjeno mesto još uvek “bode oči” fudbalskoj javnosti. Ko će popuniti to mesto biće poznato tek za sedam dana.

Naime, tokom sledeće nedelje članovi izvršnog odbora FSS doneće odluku ko će biti 16. član Prve lige naredne sezone, a sve u interesu, kako se navodi, razvoja fudbala u Srbiji. Kako se može čuti, nekoliko klubova nada se toj “specijalnoj pozivnici”, poput Timoka, Bačke, Borca iz Čačka, Zemuna, Budućnosti iz Dobanovaca, Jedinstvo sa Uba i Sloge iz Požege.

Nezvanično, ali sve glasnije, najveće šanse daju se Timoku, koji je prethodne sezone ispao iz društva prvoligaša. Međutim, potencira se da su Zaječarci krajem prošle godine potpuno konsolidovali svoje poslovanje, uložili novac u sklapanje tima, ali nisu imali snage da nadoknade veliki bodovni zaostatak iz prvog dela sezone. Prednost Timoka je i u tome što će početkom 2023. godine u potpunosti biti završena gradnja novog stadiona po svim UEFA standardima, a dobro je poznato koliko Srbiji nedostaju vrhunski uslovi za odigravanje fudbalskih mečeva.

Svoje adute ima i OFK Bačka, koja je takođe ispala iz Prve lige. Čelnici ovog kluba su odmah po odustajanju Žarkova javno izrazili želju da popune upražnjeno mesto, smatrajući da imaju sve neophodne uslove. Slična priča čuje se i iz Dobanovaca, iz tabora Budućnosti, odakle je zvanično Izvršnom odboru FSS upućen zahtev da ostanu u ligi.

To je što se tiče dojučerašnjih prvoligaša. Međutim, nadu da mogu do “unapređenja” gaje i neki srpskoligaši. Iz grupe “zapad” to su Sloga iz Požege, Jedinstvo sa Uba i Borac 1926 iz Čačka. Sloga je u minuloj sezoni (“tradicionalno”) završila na drugom mestu, Ubljani se uzdaju u podršku Nemanje Matića, dok čačanske “zebre” igraju na kartu da Čačak kao grad zaslužuje da ima prvoligaša.

Iz grupe “Beograd” pominje se samo Zemun, iako je dosta onih koji u Prvoj ligi vide OFK Beograd. Međutim, izgleda da “romantičari” sami sebe ne vide u tom društvu i ne pokazuju interesovanje. Zemunci su prvenstvo završili na drugom mestu, iza prvaka Radničkog sa Novog Beograda i nestroljivo čekaju odluku Izvršnog odbora. Njima, donekle, na ruku ide i činjenica da je klub koji je istupio iz lige, a to je Žarkovo, sa teritorije Beograda.

Ovo su klubovi koji se najčešće pominju u javnosti, ali nikoga neće iznenaditi ukoliko se pojavi još neki klub koji, trenutno, uopšte nije na “svetlosti dana”. Na to nas upozoravaju brojni primeri iz prethodnih sezona, kada su neki klubovi iz središnjeg dela tabele nižih liga administrativnim putem bili “gurnuti” u više rangove.

Sve ovo u određenoj meri uticaće i na izgled nižih liga, ali i tu postoje pravila. Naime, čelnici Fudbalskog saveza su krajem maja usvojili odluku po kojoj će upražnjena mesta u nižim ligama popunjavati klub, spreman da izdvoji najviše novca. Drugim rečima – onaj ko najviše plati.

Izvor: www.maxbetsport.rs

Prethodni članci