Odred izviđača “Đorđe Simeonović” organizovao je još jednu uzbudljivu akciju za svoje najmađe članove

Odred izviđača “Đorđe Simeonović” iz Zaječara organizovao je još jednu uzbudljivu akciju za svoje najmađe članove. U nedelju, 26.05.2019. godine, poletarci i pčelice su posetili jedan od bastiona grada Zaječara, zapadnu tvrđavu na Kraljevici. Tokom šetnje, od doma izviđača do samog utvrđenja, poletarci i pčelice su učili kako da prepoznaju lekovito bilje na koje su nailazili, obnavljali su orijentaciju uz pomoć busole (kompasa) ili samo uz pomoć sunca i ručnog sata. Dodatna zanimljivost je bila primena znanja o čvorovima kod izrade luka i strela koje su sami pravili, a učili su i kako da bezbedno rukuju alatom koji im je za to potreban.

Po povratku, upoznali su staze koje se nalaze u jednom od najlepših delova šume i tom prilikom učili o raznim vrstama drveća koje raste u našoj okolini i kako da ih razlikuju. Oduševljenje kod dece je bilo i više nego prepoznatljivo, počev od najmlađeg člana Odreda koji ima samo 4 godine. Iako veoma zabavna, ova akcija imala je i ozbiljniju ulogu, a to je da decu zbliži sa prirodom, da uče o njenom očuvanju i kako tome mogu i sami da doprinesu. Takođe im razvija  timski duh u zajedničkim zadacima i igrama, kao i jačanju i samostalnosti kada obavljaju individuane zadatke poput orijentacije, izviđanja itd.

Svi učesnici akcije, uključujući i starije članove, već nestrpljivo iščekuju sledeću akciju naredne nedelje, posetu prirodnim kapijama (mostovima) Vratne koja će biti organizovana kao jednodnevni izlet za decu ali i njihove roditelje, ukoliko i oni žele da osete čari izviđaštva.

Prethodni članci