Održana konferencija za medije u Ustanovi Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

U Ustanovi Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ danas je održana konferencija za medije  na kojoj je bilo reči o repertoaru zaječarskog Pozorišta, pre svega obnovljenoj dečjoj  pozorišnoj predstavi „Ivica i Marica“, kao i o prvom Festivalu Romske kulture i tradicije Republike Srbije, koji će se održati u Domu kulture u Kotlujevcu. Prema rečima Miloša Đuričića umetničkog rukovodioca Pozorišta , večeras je na repertoaru obnovljena predstava za decu „Ivica i Marica“ koju je režirala Kornelija Kamenova iz Bugarske i čija je premijera bila februara 2009. godine.Predstava je ista ali su pojedini  glumci novi, s obzirom na to da Ivicu i Maricu posle 10 godina ne mogu da igraju isti glumci. Igraju : Branislav Mijatović, Irena Stanković,Nataša Petrović, Predrag Grbić, Jelena Rajić, Vujadin Milošević i MilošĐuričić . Predstava počinje večeras u 18 sati, cena karte je 150 dinara.
„Sada imamo nove glumce,na taj način popunjavamo ansambl i započinjemo rad na novim  predstavama i ubacujemo u vatru mlade glumce koji će biti okosnica ove kuće u budućnosti. Imamo velike planove, u narednoj godini nas očekuje dosta proba i premijera i nastojaćemo da zaječarski  teatar vratimo u sam  vrh srpskih pozorišta , ali nam je za to potrebno vreme, jer je nemoguće tako nešto uraditi preko noći“, naglasio je Miloš Đuričić i dodao da do kraja sezone planiramo dvocifren broj predstava. U Domu kulture u Kotlujevcu sutra će biti održan prvi Festival romske kulture i tradicije Republike Srbije, nova manifestacija koju organizuje Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Udruženjem Roma Zaječara. Umetnički rukovodilac Folklornog ansambla Udruženja Roma Zaječara David Georgiev je istakao da  je folklorna sekcija osnovana 9.aprila ove godine i da su veoma ponosni što su zajedno sa Ustanovom za tako kratko vreme organizovali Festival romske kulture i tradicije. „Gosti na festivalu su iz Pirota, Bele Palanke, Bora i Rgotine“  naglasio je Georgiev  i pozvao sve građane da u subotu 10.11.2018. godine  u 18:00 dođu u Dom kulture u Kotlujevcu i uživaju u programu koji je veseo i raznovrstan. Ulaz je besplatan.
„Osim pesama i igara u izvođenju kulturno-umetničkih društava u programu sa prigodnim recitalom učestvuju đaci OŠ „Đura Jakšić“ iz Zaječara , a biće priređena izložba učeničkih radova kao i tradiconalnih romskih jela“ rekao je Georgiev.
Naredne godine  Festival  Romske kulture i tradicije Republike Srbije biće organizovan oko Đurđevdana, trajaće nekoliko dana i okupiće najznačajnije predstavnike romske kulture i tradicije iz Srbije.Sredstva za organizovanje manifestacije biće obezbeđena  preko državnih  ministarstava , kao i iz inostranih fondova.

Prethodni članci