Održani 48. Krajinski običaji u Negotinu

U Štubiku je minule subote održana tradicionalna manifestacija narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“.

Polaganjem venaca i cveća na spomenik palim borcima 1807. godine, obeležena je 214. godišnjica jedne od najslavnijih bitaka u Prvom srpskom ustanku, bitke na Štubiku i Malajnici. Počast herojima slavne bitke odale su delegacije: Opštine Negotin koju su činili Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, Mladen Bošković, narodni poslanik i Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, mesnih zajednica Štubik i Malajnica, OO SUBNOR Negotin, Saveza rezervnih vojnih starešina, Boračke organizacije Štubik, KUD-a „Prerast“ iz Štubika i OŠ „Hajduk Veljko“ Štubik.

U revijalnom programu 48. „Krajinskih običaja“ učestvovali su učenici OŠ „Hajduk Veljko“ iz Štubika, članovi kulturno-umetničkih društava iz Štubika, Kobišnice i Jabukovca. Za najlepšu čobanicu 48. „Krajinskih običaja“, proglašena je Nađa Živanović, predstavnica KUD-a „Voja Čurić“ iz Kobišnice. Za prvu pratilju je izabrana Vanesa Ducić iz KUD-a „Voja Čurić“ Kobišnica, a drugu pratilju Nataša Stojić iz KUD-a „Prerast“ iz Štubika.

Program je nastavljen takmičenjem u narodnim veštinama: upredanju vune, pripremanju kačamaka, nadvlačenju čobanksog štapa i konopca, bacanju kamena s ramena i skoku u dalj. Krajinski običaji završeni su dodelom diploma najbolje plasiranim učesnicima.

Foto: negotin.rs

Prethodni članci