Ogranak “Vukove zadužbine” osnovan u Zaječaru

Ogranak “Vukove zadužbine” osnovan je u Zaječaru, a dr Dejan Krstić izabran je za predsednika odlukom osnivača.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su: dr Branko Zlatković – predsednik Upravnog odbora „Vukove zadužbine”, kao i prof. dr Boško Suvajdžić – predsednik Skupštine “Vukove zadužbine” iz Beograda.

Ogranak “Vukove zadužbine” osnovan u Zaječaru

„Upravo jeste ovo misija ‘Vukove zadužbine’ da okuplja Vukovce one koji nose ideje i vrednosti Vuka Stefanovića Karadžića i da ih sakuplja u jedno. Velika stvar je za nas što smo ovde“, rekao je dr Boško Suvajdžić – predsednik Skupštine “Vukove zadužbine”.

Ogranak “Vukove zadužbine” osnovan u Zaječaru

“Vukova zadužbina” osnovana je još 1931. godine u Beogradu, na čijem čelu je bio Aleksandar Belić – čuveni lingvista, a bavi se delatnostima kojima se bavio i Vuk Karadžić: leksikografijom, sakupljanjem narodnih pesama, kritikom, prevođenjem.

Ogranak “Vukove zadužbine” osnovan u Zaječaru

„Delo Vuka Stefanovića Karadžića je fascinantno, u Beogradu postoji institucija koja se bavi promovisanjem Vukovog dela i svega onog što je vezano za oblasti kojima se Vuk bavio. Zadužbina funkcioniše tako da ima i svoje ogranke. U istočnoj Srbiji nije bilo ogranka i zato smo ga osnovali i smatram to jednim kulturnim događajem od prvorazrednog značaja. Imamo velike planove, biće aktivan ogranak. Članovi su izabrani po svom pozivu, kvalitetu, ličnom i profesionalnom integritetu. Ogranak će biti poznat po svom radu i u istočnoj Srbiji, ali i šire“, kazao je dr Dejan Krstić, predsednik Ogranka „Vukove zadužbine“ u Zaječaru.

Ogranak “Vukove zadužbine” osnovan u Zaječaru

Ogranak u Zaječaru pokrenuće kulturni život Zaječarskog okruga i u duhu programa Zdužbine, okupljaće zadužbinare, mlade i građane.

Prethodni članci