Oko hiljadu izviđača ovih dana u Zaječaru: Otvorena 11. Smotra izviđača Srbije

Na Popovoj plaži u Zaječaru svečano je otvorena 11. Smotra izviđača Srbije. Oko hiljadu izviđača iz dvanaest zemalja sveta i Srbije narednih dana biće u Zaječaru.

Otvorena 11. Smotra Saveza izviđača Srbije u Zaječaru

U Zaječaru ovih dana biće izviđači iz Srbije, Slovenije, Izraela, Velsa, Bosne i Hercrgovine, Palestine, Kuvajta, Egipta, Crne Gore, Rumunije, Francuske, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih država i Italije.

Pre svečanog otvaranja, održan je defile izviđača ulicama Zaječara, a na Popovoj plaži je održan glavni deo ceremonije.

Izviđačima se najpre obratio starešina Odreda izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara Predrag Nicić.

Otvorena 11. Smotra Saveza izviđača Srbije u Zaječaru

„Hvala vam što ste došli u ovolikom broju da uveličate ovu našu manifestaciju, 11. Smotru Saveza izviđača Srbije, koju naš Odred kao domaćin i grad Zaječar priželjkuju više godina. Potrudićemo se da budemo dobri domaćini svima vama ovih deset dana, koliko budete proveli u Zaječaru. Nadam se da će vam brzo proteći tih deset dana i da ćemo se lepo družiti“ istakao je Nicić.

Prisutne je pozdravio i starešina Saveza izviđača Srbije Gabriel Ranković.

Otvorena 11. Smotra Saveza izviđača Srbije u Zaječaru

„U ime Saveza izviđača Srbije i u svoje lično ime želeo bih da se zahvalim svima koji ste ovde sa nama. Jako sam ponosan, izuzrtna je čast i zadovoljstvo što pred sobom vidim požrtvovane i posvećene mlade ljude i odrasle vođe. Iako smo tako različiti, svi težimo ka istom cilju, da kreiramo bolji svet“ poručio je Ranković.

U ime Grada Zaječara izviđačima se obratio i Vujadin Milošević, predstavnik lokalne samouprave.

Otvorena 11. Smotra Saveza izviđača Srbije u Zaječaru

„Drago mi je da smo uspeli da ovu Smotru u ovolikom broju realizujemo u našem gradu. Posle skoro četrdeset godina čekanja, što se tiče Odreda ‘Đorđe Simeonović’. U narednih deset dana vi ćete biti smešteni u Park šumi Kraljevica koja je pluća i srce ovoga grada. U imr grada Zaječara ja vam svečano predajem ključeve od našeg srca, od naše Kraljevice“ kazao je Milošević.

Otvorena 11. Smotra Saveza izviđača Srbije u Zaječaru

Tri tradicionalne izviđačke pesme otpevali su predstavnici Odreda izviđača „Mlava“: Lenka, Lazar, Ljubica i Ilija.

Nacionalna Smotra Saveza izviđača Srbije ima za cilj promovisanje izviđačkog pokreta, razvoj liderstva i održavanje tradicije izviđanja. Ovaj događaj je prilika da se izviđači upoznaju sa različitim izviđačkim grupama iz celog sveta, razmenjuju iskustva, stvaraju nova prijateljstva i razvijaju socijalnu veštinu među mladima.

Prethodni članci