Osmi Vokalni etno festival mladih VEF 2021 u Negotinu

VEF – Vokalni etno-festival mladih osnovan je sa ciljem da promoviše tradicionalnu etno-muziku, da aktivno uključuje mlade u njeno očuvanje kao i da podstiče njihovu kreativnu interpretaciju. Negujući kulturne i tradicionalne vrednosti, VEF edukuje mlade utičući na razmenu iskustava i na unapređenje znanja, a sve to u Negotinu, Mokranjčevom gradu i gradu sa bogatom kulturom i muzičkom tradicijom. Vokalni etno-festival VEF organizuje Kreativno udruženje „NEGO“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Negotin.

Vokalni etno-festival mladih VEF jedinstven je u Srbiji i regionu. Do sada je na festivalu učestvovalo više od 900 mladih izvođača iz zemlje i inostranstva. Prvi put je realizovan veoma uspešno 30. maja 2014. godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Negotin. Namenjen deci i omladini, objedinjuje takmičenje, obilazak kulturno istorijskih spomenika Negotina i Krajine, i koncert prošlogodišnjih pobednika festivala VEF. Učesnici izvode izvorne pesme vokalno, a kapela ili uz instrumentalnu pratnju, tradicionalno ili u obradi. Mladima se time omogućava očuvanje naše vokalne tradicije i njeno dalje negovanje i upoznavanje sa mogućnostima kvalitetne obrade izvornog muzičkog materijala.

Žiri čine dr Zlata Marjanović iz Kraljeva, profesor tradicionalnog pevanja, sviranja, narodnih ansambala i etnomuzikologije, Zoran Bogdanović iz Sombora, etnomuzikolog, profesor tradicionalnog sviranja, kompozitor i pedagog, kao i Danica Krstić iz Kragujevca, student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na smeru etnomuzikologije i pevačica koja neguje etno-pesmu.

Festival ima obrazovno-vaspitni karakter, pruža mladima mogućnost razmene muzičkih iskustava i sticanja novih poznanstava među vršnjacima iz raznih krajeva naše zemlje, regiona i inostranstva. Cilj projekta je negovanje izvornog vokalnog etno-stvaralaštva mladih, putem takmičenja, kojim se ostvaruje unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dece i omladine. Učesnicima se omogućava očuvanje naše vokalne tradicije i njeno dalje negovanje i upoznavanje sa kvalitetnom obradom izvornog muzičkog materijala. Zbog epidemiološke situacije, ovogodišnji VEF 2021. ima učesnike (četiri grupe) koji će se takmičiti onlajn i čiji će snimci nastupa biti dostupni na Jutjub kanalu Kreativno udruženje Nego i Vokalni etno-festival mladih VEF. Takođe će šest grupa imati nastup uživo u subotu, 28. avgusta. Učesnici ovogodišnjeg VEF-a 2021. su i prošlogodišnji pobednici: Etno-grupa „Simonida“ iz Nevesinja, Republika Srpska, BiH (kategorija tradicije) i Ženska pevačka grupa KUD-a „Batajnica“ iz Batajnice, Srbija. Oni će nastupati 27.08.2021. u okviru Večeri pobednika.

https://www.facebook.com/festivalVEF

Prethodni članci