Оtvoren 12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR”

12. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR” – Otvaranje

U prepunoj sali zaječarskog pozorišta sinoć je svečano otvoren 12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR”.

Pozdravljajući najmlađu publike i njihove pratioce, direktor Festivala Miloš Đuričić je rekao: „Meni je zaista puno srce što konačno vidim punu salu dece nakon onolike pauze kada smo bili ograničeni i nismo mogli da primimo punu salu ili nismo mogli uopšte da organizujemo predstave, tako da sam ja danas možda i najsrećniji čovek u Zaječaru. Ja sam u ovom pozorištu od prvog festivala za decu, i ponosan sam što vidim kako ovaj festival raste uz sve probleme i nedaće koje smo imali u prethodnih nekoliko godina. Drago mi je što će sala biti puna ovih pet dana i što će Zaječar biti prestonica kulture za decu.”

12. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR” – Otvaranje

Festival je otvorio direktor Pozorišta „Boško Buha” iz Beograda Igor Bojović: „Kada sam dobio poziv da otvorim ovu, po mnogo čemu značajnu manifestaciju, počeo sam tragati za značenjem reči ‘festival’. I došao sam do njene definicije: skup svečanih događaja praćen muzikom. Jednom rečju rekao bih ‘radost’! I zato neka bude na radost svima koliko nas ima, a koji smo se ovim radosnim događajima bavili! Ovaj festival uneće radost u srca svih, a pre i posle svih u srca mladih Zaječaraca, budućih odraslih građana celog sveta. I zato ću se truditi da budem dug koliko sam i kratak, tj. ‘visok’, tj. bolje je reći koliko sam ‘nizak’. Uživajte u predstavama koje su vam naša pozorišta pripremila! Proglašavam dvanaesti Pozorišni festival za decu ’ZajeČAR’ otvorenim!”

Petodnevna pozorišna čarolija za decu započela je predstavom Pozorišta „Boško Buha” „Čardak ni na nebu ni na zemlji”, po tekstu Ane Đorđević, u režiji Jane Maričić. Zaječarska publika je uživala u ovoj bajci koja kao i sve drug govori o istom događaju pobedi dobra nad zlim i glumce nagradila dugotrajnim aplauzom.

Pozorište „Boško Buha”, koje je sinonim teatra za decu, prvi put učestvuje na zaječarskom festivalu, pa je to za glumački ansambl čast ali i odgovornost, ističe glumica Teodora Ristovski koja u predstavi igra Aždaju.

12. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR” – Otvaranje

„To je preinspirativna uloga, jer je u pitanju bespolno biće sa problemom. Moj lik nema ljubav i zato je tako grub, krut i svirep. On krade princezu zato što mu treba društvo i želi da ima nekoga ali to, naravno, nije dobar način i zbog toga na kraju strada. Mislim da moj lik šalje divnu poruku da treba svi da se volimo i da nije važno koliko imamo para i da li idemo na letovanje već treba svi da se zagrlimo i da se volimo zauvek”, rekla je Teodora Ristovski. Pored nje u predstavi još igraju: Milica Sužnjević, Marko Pavlović, Luka Sević, Stefan Jevtović, Miljan Prljeta i Aleksandar Marić.

Tokom petodnevnog trajanja festivala publika će biti u prilici da vidi još pet najboljih predstava za decu i ovogodišnje pozorišne produkcije. U utorak (10. maja) „Zvonar bogorodičine crkve” Narodnog pozorišta Priština, u sredu (11. maja) je predviđen dupli program. Od 14:00 sati, u okviru pratećeg programa festivala, u Centru za kulturu u Kotlujevcu biće odigrana Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama” Centra za kulturu iz Požarevca, a u Sali pozorišta u 19:00 sati „Dvanaesto more” Pozorišta lutaka Niš. U četvrtak (12. maja) je na programu „Kapetan Džon Piplfoks” Kruševačkog pozorišta, a u petak (13. maja) će biti izvedena premijera predstave zaječarskog Alisa na putu za OZ” po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Najbolju predstavu festivala, najboljeg glumca i najbolju glumicu izabraće tročlani žiri u sastavu: Ana Bretšnajder – predsednik, Miloš Tanasković – član i Marija stanković – član. I ove godine biće proglašena najbolja predstava po izboru publike koja svake večeri ocenjuje predstave ocenama od 1 do 10. Zaječarska predstava nije u konkurenciji za nagrade, pa će zadnje festivalske večeri biti odigrana u čast nagrađenih.

12. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR” – Otvaranje

U okviru pratećeg programa festivala u foajeu pozorišta otvoren je Sajam književnosti za decu na kome izlažu: „4SE” iz Beograda i knjižara „Kaligraf” iz Zaječara.

Prethodni članci