Otvorena izložba slika i skulptura „Himere, Zapisi iz ateljea i Dividualizam” u umetničkoj galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru

U umetničkoj galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru sinoć je otvorena izložba slika i skulptura „Himere, Zapisi iz ateljea i Dividualizam”. Izloženi su radovi troje umetnika: Milivoja Štulovića, Jasne Opavske i Nedima Hadžiahmetovića.

„Ova postavka predstavlja vizuelni opis unutrašnjih svetova troje umetnika koji kroz različita estetska opredeljenja ukazuju na univerzalnost i prisustvo mikrosveta u makrosvetu”, istakla je, otvarajući izložbu istoričarka umetnosti Marija Simonović.

Slikarstvo Jasne Opavske je materijalizacija mentalnih pojava – mašte, iluzije, privida, uobrazilje. Himeričnost njenog izraza otelotvorena je u pozama figura. Muška tela često se završavaju glavama životinja, a ženske glave nose životinjska tela.

Dela Nedima Hadžiahmetovića pokazuju sociološka preispitivanja i dualnost progresa kroz koje društvo prolazi. Umeće manipulacijom različitim materijalima (terakota, metal, drvo) preispituje granice i domete razvoja čoveka kao individue i društva koje prolazi kroz transformativne procese.

Intimna preispitivanja i unutrašnje dijaloge Milivoje Štulović predstavlja odsustvom figuracija – apstrakcijom, sukobom i sa dejstvom površina kojima slika svoje mentalne i emocionalne prostore.

Nedim Hadžiahmetović je rođen u Negotinu. Diplomirao je na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu, vajar je i esejista. Docent je na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Katedra za vajarstvo u Zvečanu. Član je ULUPUDS-a, sekundarnog borda direktora Instituta za novu javnu umetnost u Šenženu u Kini. Nagrađivan je u zemlji i inostranstvu. Više od osamdeset njegovih skulptura izloženo je u 24 zemlje sveta. Izlagao 17 puta samostalno i preko 40 puta kolektivno.

Jasna Opavski je rođena u Beogradu gde je diplomirala na Fakultetu likovne umetnosti, slikar je i esejista. Više puta nagrađivana. Član je ULUS-a i Mense i jedan od osnivača umetničkih grupa „Misti” i „Muzej štafelaja”. Izlagala devet puta samostalno i preko 70 puta kolektivno.

Milivoje Štuloviće rođen je u Kraljevu. Završio je Školu za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Član ULUS-a. Slikar i scenograf Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu. Više puta nagrađivan. Suosnivač kolonije „Mostovi Balkana”. Izlagao preko 40 puta samostalno, a na više od 150 kolektivnih izložbi.

Izložba će biti otvorena naredne dve nedelje.

Prethodni članci