Otvorena izložba stripa „15 godina Vekovnika“ u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

Izložba stripa „15 godina Vekovnika” održana u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta“, sinoć je u Pozorišnom muzeju u Zaječaru otvorena izložba stripa „15 godina Vekovnika“ autora Marka Stojanovića, jednog od naših najboljih autora stripa, dobitnika najviših domaćih i međunarodnih priznanja u oblasti devete umetnosti.

Izložba stripa „15 godina Vekovnika” održana u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

“Vekovnici” su avanturistički strip serijal koji je započeo život 2007. godine na stranama “Politikinog zabavnika”. U devedesetogodišnjoj istoriji srpskog stripa “Vekovnici” su prvi dobili svoj podserijal pod nazivom “Beskrvni”, koji je dobio čak 20 nagrada na međunarodnim salonima stripa u Beogradu I Velesu, u Severnoj Makedoniji.

Prvi album serijala „Vekovnici“ osim u Srbiji, objavljen je u Rumuniji, Makedoniji, i Grčkoj, a u Hrvatskoj se redovno objavljuje u „Strip reviji večernjeg lista”.

Izložba stripa „15 godina Vekovnika” održana u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

„Pojedinačni albumi ovog serijala uvršteni su šest puta među najbolje stripove sveta po izboru vodećeg strip teoretičara, Britanca Pola Graveta„, istakla je otvarajući izložbu Marija Simonović, istoričar umetnosti u Pozorišnom muzeju.

Miloš Petković, urednik programa u ustanovi “Zoran Radmilović” naglasio je da je Marko Stojanović priređivač i scenarista stripa „Do pakla i nazad“ u izdanju Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović”, posvećenog obeležavanju stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata. U izdanju ove ustanove izašla je i monografija “Rajački Ninđa” o Draganu Stokiću Rajačkom, jednom od najboljih strip-crtača na prostoru bivše Jugoslavije, koju je priredio Stojanović, a u koprodukciji zaječarskih I leskovačkih ustanova kulture objavljena je monografija “Zaječarski strip” .

Izložba stripa „15 godina Vekovnika” održana u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

Marko Stojanović je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Zaječaru, gde voli da gostuje i istakao da je osim u gradu na Timoku izložba „15 godina Vekovnika“, ovog meseca otvorena i u Bratuncu u Bosni i Hercegovini i u Brašovu u Rumuniji, što je kuriozitet jer gotovo da nije zabeleženo da ista izložba bude istovremeno otvorena u tri različite države. Stojanović je potom okupljenje ljubitelje stripa „sproveo“ kroz istorijat „Vekovnika”.

Prethodni članci