Otvoreni 26. ”Dani Zorana Radmilovića”. Prvog dana festivala “Zoranov brk” pripao Svetlani Ceci Bojković

U Zaječaru otvoreni 26.”Dani Zorana Radmilovića”… “Zoranov brk” Svetlani Bojković
Zaječar – “ Pripremajući se četiri nedelje za to što ću da kažem, pregledala sam snimke, pregledala sam podatke, i zaključila sam da sve može da se vidi, ali ne vidi se ono najvažnije – ne vidi se Zoranova dobrota. Ne vidi se njegov stid pred umetnošću. Ne vidi se ono sve najvažnije. Razlog zašto sam došla da kažem nešto jeste ovaj papir, novinski isečak koji čuvam dugo, i čuvaću ga do kraja svog života. To je ’’Pismo jačem’’. Pročitavši to shvatila sam da nam je ostavio amanet da se borimo za dostojanstvo ovog posla.” – rekla je Tanja Bošković, besedeći večeras o Zoranu Radmiloviću na otvaranju 26. Festivala “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru u prepunoj sali zaječarskog pozorišta u kojoj nije bilo mesta ni za stajanje. Jedinom profesionalnom pozorištu u Timočkoj krajini smeše se bolji dani, najavio je gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.
– Pred nama, pred ovim pozorištem, pred našim gradom su ozbiljne, zaista ozbiljne, nepopularne reforme u oblasti kulture, ali sam ja siguran da će one biti brze, da ćemo sve to uraditi zaista efikasno i da će već za par meseci, i ova zgrada, i ovo naše pozorište izgledati mnogo bolje i mnogo organizovanije.- kazao je Ničić.
Za očekivati je I kvalitetnu I bogatiju produkciju, budući da je večeras potpisan protokol o saradnji dva pozorišta: Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke I Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.
– Zaječar i Banja Luka su dva krila jednog ozbiljnog pozorišnog  stanja na srpskom jeziku: jedno najistočnije a drugo najzapadnije. Mislim da je to dobar spoj, da između te dvije lijeve i desne strane, između zapada i istoka postoji dovoljno prostora da gradimo jednu ozbiljnu pozorišnu priču.- kaže upravnik banjalučkog pozorišta, Nenad Novaković:
Oživljavanje I obogaćivanje kulturnih odnosa između Bugarske I Srbije najavio je Rumen Dimitrov, zamenik ministra kulture Republike Bugarske, nagalasivši da njegova poseta ima za cilj oživljavanje i obogaćivanja postojećih kulturnih odnosa dveju zemalja. 26. “Zoranove dane” zvanično mje otvoprio ministar prosvete I culture Republike SRpske.
– Neprocjenjiv je značaj saradnje između Republike Srpske i Srbije na izgradnji kulturnog mosta sa ciljem očuvanja identiteta srpskog naroda.Čuvajući bogato kulturno istorijsko nasleđe uz istovremeno njegovanje savremenog stvaralaštva, otvaramo vrata kvalitetnijem društvu i dajemo veći doprinos kulturnom razvpju našeg naroda. Gradeći kulturne mostove sa zemljama u regionu, otvarmo mogućnosti da naše kulturno bogatstvo bude prepoznato na kulturnoj mapi Evrope.- istakao je Malešević. Zaječarski festival posvećen glumcu otvorio je beogradski Atelje 212 predstavom “Moja ti” nastaloj po tekstu Olge Dimitrijević “ Kako je dobro videti te opet “. Bavi se problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije. Protagonistkinje su starice, neke od njih partizanke, komunistkinje, lezbejke, majke, svakako žene koje su u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primerima ideološke degradacije vrednosti za koje su se ove žene ceo život borile. Žiri kojim je predsedavao Ivan Bekjarev odlučio je da “Zoranov brk”, nagrada za glumca večeri pripadne Svetlani Bojković.
„Jako mi je drago mi je drago što sam dobila nagradu, jer mi je drago sve ono što ima veze sa Zoranom. Ovaj komad smo radili timski i osećam da ova nagrada pripada celom ansamblu“, rekla je nakon predstave na pres konferenciji Svetlana Bojković. Ona je istakla da se komad „Moja ti“ bavi diskriminacijom starijih ljudi i LGBT populacije, a da građevinska mafija, koja  se pominje u komadu, predstavlja metaforu rušenja svega iz prošlosti. Neposredno pre otvaranja festivala glumci zaječarskog pozorišta položili su venac na spomenik Zoranu Radmiloviću. Danas u pratećem programu festivalska publika je  “Meridijan” predstava Theatre de la Massue iz Nice, a u glavnom programu su Mrtve duše  Narodnog pozorišta u Nišu.

 

Prethodni članci

Leave a Comment