Paraglajding klub „Babin Zub“ Knjaževac

Paraglajding klub „Babin Zub“ Knjaževac osnovan sada već davne 1995. godine, što ga čini jednim od prvih paraglajding klubova na ovim prostorima. Klub je obustavio rad 2000. godine, da bi ga mlade snage obnovile 2006. i ponovo se vinule u nebo iznad Knjaževca zvanično 2009. godine. Gotovo 10 godina iznad Knjaževca leti i Marko Prvulović, koji kaže da se iz kluba trude da što više učestvuju na takmičenjima u dve discipline paraglajding Lige Srbije, a to su precizno sletanje i prelet.

Poslednje takmičenje na kome su učestvovali je upravo ono koje su sami organizovali na Tupižnici, u okviru trećeg kola Lige, u disciplini prelet. Ujedno, ovo je bilo i prvo takmičenje koje je paraglajding klub „Babin Zub“ samostalno organizovao, za razliku od prethodnih godina kada su bili u ulozi suorganizaotra. Marko još dodaje da paraglajding sezova traje svih 12 meseci.

Dužina leta zavisi od više faktora, terena, umeća pilota, vremenskih uslova, te let može da traje od nekoliko minuta, do nekoliko sati.

Oprema je jako skupa, ali se snalazimo, jer je kvalitetna oprema jako bitna, kaže Marko Prvulović i dodaje da je on lično oduvek želeo da leti i da mu se putem paraglajdinga želja ostvarila.

Paraglajding klub „Babin Zub“ Knjaževac trenutno nema paraglajding školu i licencirane svojevrsne trenere, odnosno pilote, a da li je postojao strah pri prvom letu, odnosno početku?

2017. godina donela je ovom klubu prvo samostalno organizovano takmičenje, a konkurisali su i za naredno, te se nadaju da će i naredne godine biti domaćini nekog od paraglajding takmičenja i da će biti masovnije, a možda i tradicionalno.

Fotografije: Paraglajding klub „Babin Zub“ Knjaževac

 

Prethodni članci

Leave a Comment