Pčelari doniraju med i rastvor propolisa

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pokrenuo je akciju da pčelari pomognu široj zajednici da se izbori sa pandemijom izazvanom koronom virusom, tako što će donirati med i rastvor propolisa.
Društvo pčelara Timok iz Zaječara, poziva sve pčelare sa teritorije Grada Zaječara da iskažu solidarnost i izdvoje minimum po 1 kg meda i rastvor propolisa, radi podizanja imuniteta i kvalitetne ishrane naših starijih sugrađana. Med od 30. marta do 01. aprila, u vremenu od 09.00 do 12.00 sati, dostaviti u prostorije DP Timok u Zaječaru, ulica Ljube Nešića broj 42. Svi koji žele ali ne mogu da donesu med, da se jave na telefon 019/424420. Donirani med i rastvor propolisa biće dostavljen Crvenom krstu u Zaječaru.

za DP Timok, predsednik Nenad Dinić

Pojašnjenje kako med i propolis pomažu
Pčelinji proizvodi pomažu u borbi protiv virusnih infekcija, jer održavaju imunski sistem na zavidnom nivou, te se organizam lakše bori sa svim vrstama infekcija.  Zbog zavidne količine flavonoida u svom sastavu, propolis i med se preporučuju u borbi protiv virusnih infekcija. Tako su se našli na spisku hrane koja se preporučuje za podizanje imuniteta. 
Glavni sastojci propolisa su:  flavonoidi, derivati cinaminske kiseline, terpeni, akoholi, ketoni  fenoli,  terpenoidi, kalkoni, heteroaromatski spojevi, ugljeni hidrati,  minerali, aromatske kiseline, aromatski esteri, vitamini i drugo. 
O antivirusnoj aktivnosti propolisa urađeno je mnogo naučnih radova, a dokazana je i u narodnoj medicini. Tačno je utvrđen mehanizam antivirusnog delovanja flavonoida, kojih u propolisu i medu ima u zavidnim količinama, a ima ih dosta i u jabukama, luku, belom kupusu, narandžama, grejpfrutu… Sve su to namirnice koje se preporučuju u ishrani kako kod prevencije, tako i kod lečenja virusnih oboljenja. 
Mehanizam antivirusnog delovanja flavonoida naučno je dokazan i temelji se na inhibiciji transkripcije (prepisivanja) virusa, tj. njegovog razmnožavanja. Mehanizam je zasnovan na inhibiciji virusne polimeraze, vezivanju flavonoida na nukleinske kiseline ili proteine kapside i stimulaciji imunog sistema da stvara više sopstvenih antivirusnih „boraca“ (interferon alfa, beta i gama). 
Takođe je korisno koristiti suplemente koji u sebi sadrže cink i vitamin D, koji pomažu organizmu da imunski sistem kvalitetnije funkcioniše.

Prethodni članci