„Pejzaži zavičajnih umetnika iz zbirke Narodnog muzeja Zaječar” do 12. maja u Zaječaru

Izložba „Pejzaži zavičajnih umetnika iz zbirke Narodnog muzeja Zaječar” autora Nine Pogarčić – višeg kustosa istoričara umetnosti, otvorena je u galeriji zaječarskog Muzeja.

Ova izložba prikazuje pejzaž, omiljenu temu mnogih umetnika preko koje je moguće pratiti pojedinačne umetničke opuse, ali i razvojne tokove srpske umetnosti od 1919. godine, pa do danas. Izložba hronološki prati umetnike koji su u Zaječaru rođeni, one koji su u ovom gradu radili kao nastavnici, scenografi, dizajneri, kao i slikare koji su u gradu na Timoku proveli duže ili kraće vreme, a koji za zajednički imenitelj imaju predele Zaječara, njegove okoline ili Timočke Krajine.

Zavičajni umetnici koji su slikali pejzaže su: Stevan Stanković, Grigorije Sarkis Bek, Todor Švrakić, Ljubomir Verner, Anatolij Bajev, Albert Sirk, Dušan Adamović, Velizar Srbljanović, Branislav Dinić, Jovica Prvulović, Miljan Tihojević, Danijela Lilić, Tamara Nedeljković Vukša.

Izložba je otvorena u prisustvu najstarijeg živog umetnika zastupljenog na ovoj postavci Branka Dinića i najmlađeg slikara Danijele Lilić.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 12. maja, a Narodni muzej u Zaječaru za posetioce je otvoren svakog dana od 09:00 do 17:00 sati.

Prethodni članci