Počela obuka prve grupe neplivača, upis za drugu grupu u toku na gradskom bazenu u Zaječaru

Škola plivanja na Gradskom bazenu u Zaječaru

Na gradskom bazenu u Zaječaru počela je obuka prve grupe neplivača.

Dvadesetpetoro mališana uveliko uči osnove plivanja, a nakon obuke, svi polaznici će dobiti diplomu o završenoj Školi plivanja.

Jedna od aktivnosti na zaječarskom gradskom bazenu tokom letnjih meseci je organizacija obuke za neplivače koja ima dugogodišnju tradiciju.

Sa prvom grupom dečaka i devojčica se uveliko radi, a prema rečima Marka Panića, plivačkog trenera sa licencom Plivačkog saveza Srbije i profesora fizičke kulture, zaječarski mališani su na početku obuke imali priliku da se pre svega „upoznaju“ sa vodom, nauče prve pokrete u vodi, kako da se održavaju na vodi.

„Cilj obuke je da se polaznici samostalno kreću kroz vodu, da se oslobode straha, a da bi se bilo ko oslobodio straha od vode potrebno je vreme provedeno u vodi. Mi kao treneri i instruktori možemo da pomognemo da lakše savladaju pokrete, odnosno da bolje kontrolišu pokrete u vodi, ali ono što je ključno, što pokazuje praksa, je vreme provedeno u vodi“, kaže Panić.

Obuka za neplivače podrazumeva 10 časova u kontinuitetu, ukoliko to vremenski uslovi dozvole.

„Kada savladamo neke osnovne stvari, sa polaznicima malo radimo i tehniku kraul, tehniku prsa i tehniku leđa, a nakon završene obuke, 11. dana organizujemo polaganje kada će polaznici samostalno preplivati nekih 20-ak metara. Nakon polaganja je uručenje diploma o završenoj obuci“, kaže Panić.

Prijave za drugu grupu polaznika su u toku, a ukoliko to vremenski uslovi dozvole, ona će startovati 13. jula.

„Na žalost vremenski uslovi nam ne dozvoljavaju da radimo „punom parom“. Svaki trening koji propustimo sa grupom, mora da se nadoknadi, pa se onda pomera start naredne grupe“, kazao je Panić.

Cena obuke za neplivače je 3.500 dinara, a zainteresovani roditelji decu mogu da prijave na broj telefona 060/3851075.

AKADEMIJA „TIMOK“ I OVE GODINA USPEŠNO STARTOVALA

Osim obuke za neplivače, i ove godine startovala je Akademija plivanja „Timok“, namenjena svima koji žele da nauče nove ili usavrše već poznate tehnike. Časovi u okviru Akademije su organizovani u večernjim satima.

„Akademija ima stepenovanu obuku koja se radi u malom bazenu, školu plivanja, pred-takmičarsko i takmičarsko plivanje, odnosno grupno. U akademiji je najmlađi uzrast 4 godine, a gornje granice nema. Akademija radi i zimi, vodimo decu u Bor, održavamo kontinuitet koliko je to moguće u našim uslovima. Na žalost, imamo pauzu od dva meseca, jer u Boru rad bazena zavisi od grejne sezone, što je mnogo velika pauza da bi se stvorio ozbiljan plivač, ali zavisno od uslova i organizujemo časove“, objašnjava Panić.

Akademija je organizovana radnim danima od 19 do 20 satima, a cena je 3.000 dinara i obuhvata 10 dolazaka. Nakon završene Akademije, biće organizovano takmičenje na osnovu sposobnosti polaznika, koji će dobiti i diplomu.

Zainteresovani mogu da se prijave na broj telefona 062/8322812.

Izvor: JKP „Timok-održavanje“ Zaječar

Prethodni članci