Počela rekonstrukcija Dečijeg odeljenja u zaječarskom Zdravstvenom centru

U Zaječaru je započeta rekonstrukcija Dečijeg odeljenja Zdravstvenog centra. Vrednost prve faze radova je blizu 400 miliona dinara, a pored dosadašnjih 2.150 kvadrata biće sagrađeno još 850 kvadrata.

Radove su obišli ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ovom prilikom, rečeno je da će zgrada koja je stara više od pola veka dobiti nov izgled i bolje uslove za lečenje najmlađih pacijenata kako iz Zaječara, tako i iz drugih gradova Timočke Krajine.

Zdravstvo je jedan od ključnih prioriteta Vlade Republike Srbije, a nova zgrada Dečijeg odeljenja u ZC Zaječar biće i energetski efikasna, istakao je ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

„Zatečen sam i tužan stanjem kojim sam ovde video, ali sam i srećan što se u Zaječaru bar to nikada neće ponoviti. Počeli su radovi na rekonstrukciji ovog objekta, a ovaj objekat bi trebalo da bude kompletno rekonstruisan i da dobije novi aneks u kojem će biti smešten Dečiji dispanzer koji će biti izmešten i postaće deo Dečijeg odeljenja u Zaječaru. Za 51 godinu koliko postoji ovaj objekat, niko tako nije ništa uradio, sada radimo kompletnu rekonstrukciju koja podrazumeva bitno unapređenje komfora i korisnika i zaposlenih. Svaka soba će imati svoj toalet. Ova zgrada nakon rekonstrukcije biće energetski efikasnija, a to znači da će biti potrebno manje toplotne energije da bi objekat bio zagrejan. Na krovu će biti ugrađeni solarni paneli koji će biti korišćeni za zagrevanje vode. Nakon okončanja radova, ovaj objekat biće jeftiniji za održavanje. Imaćemo i najveće standarde kada je u pitanju bezbednost, biće ugrađeni najmoderniji protivpožarni sistemi“ rekao je Blagojević.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić nagovestio je da će nakon Dečijeg odeljenja, biti rekonstruisani i drugi sektori u zaječarskom Zdravstvenom centru, a biće izgrađen i Gerontološki centar.

„Pored dosadašnjih 2.150 kvadrata biće sagrađeno još 850 kvadrata, a to je skoro oko 3.000 kvadrata, jer će biti dograđen depadans Dečijeg dispanzera. Očekujemo u da u doglednom trenutku i Ministarstvo i predsednik i Vlada odluče da uđemo i u drugu fazu koja podrazumeva drugu A fazu i drugu B fazu. Druga A faza je da mi moramo da sagradimo zgradu koja će biti korišćena kao Gerontološki centar, ali dok se realizuje kompletna druga faza, ta zgrada će se koristiti za izmeštanje odeljenja koja se budu rekonstruisala. Gerontološki centar će se nalaziti na 9.000 kvadrata. Ovde će se izgraditi i hiruška sala za dečiju hirurgiju, čiji će smeštajni kapacitet biti povećan za 50 ili 70 odsto“, kaže Ničić.

Rekonstruisana zgrada Dečijeg odeljenja na pedijatriji imaće 21 krevet + 21 za roditelje, kao i 11 kreveta u delu Dečije hirurgije.

„Na jednom od spratova biće Dečija hirurgija sa operacionom salom, sa šok sobom i onim delom koji podrazumeva taj sterilni deo. Dečije odeljenje je već izmešteno u deo internog, odnosno infektivnog odeljenja, koje ima sve uslove. Ovaj projekat je počeo 2017. godine i samo predstavnici iz lokalne samouprave znaju koliko smo muka imali da dobijemo sve neophodne dozvole, da upišemo objekte koji nisu bili upisani. Jedna mukotrpna administrativna borba je bila dok smo došli do ovog dela“, kazao je dr Miroslav Stojanović, direktor Zdravstvenog centra Zaječar.

Stojanović je dodao da će Zdravstveni centar Zaječar u okviru projekta raditi na nabavci magnetne rezonance i spect-ct-a, umesto gama kamere koja je u kvaru.

Kvalitet pružanja zdravstvene zašite biće na većem nivou, poručila je dr Bojana Radojević, direktorka Doma zdravlja.

„Kvalitet pružanja zdravstvene zaštite za 9.000 hiljada dece iz Zaječara biće poboljšan ovim aneksom i stvoriće se bolji uslovi rada za naše zaposlene“ kaže Radojević.

Predviđeno je da radovi na rekonstrukciji Dečijeg odeljenja ZC Zaječar budu završeni za oko godinu dana, a u 2023. godini prioritet Ministarstva za javna ulaganja biće zdravstvo u koje će biti uloženo više od 100 miliona evra, od adaptacije seoskih ambulanti do izgradnje Univerzitetske dečje bolnice “Tiršova 2”.

Prethodni članci