Polaganjem venaca obeležen Dan vojnih veterana u Zaječaru

Dan vojnih veterana u Zaječaru

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Timočke krajne u centru Zaječara i svečanom ceremonijom obeležen je Dan vojnih veterana u Zaječaru.

Vence i cveće položili su predstavnici Komande garnizona Zaječar, Grada Zaječara, SUBNOR-a, Udruženja rezervnih vojnih strašina i drugih boračkih organizacija.

Dan vojnih veterana obeležava se 4. decembra, u spomen na datum kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu i kada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran. Ovaj praznik obeležava se u svim komandama, jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u znak poštovanja i sećanja na borce pale za slobodu otadžbine.

Tog dana 1912. godine potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika: Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne i Otomanske carevine (Turske), kao poražene, sa druge strane. Tada je oko 400.000 pripadnike Vojske Kraljevine Srbije postalo „stari ratnik“ (savremeni termin veteran). Brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba je preuzelo Ministarstvo Vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije za koju su bili od životnog značaja kao borci u ratovima koji su usledili i u kojima su učestvovali.-

Dan vojnih veterana, 4. decembar, ustanovljen je u Republici Srbiji 2015. godine.

Prethodni članci