Položeni venci i cveće u Zaječaru povodom 7. septembra – Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Na Starom groblju u Zaječaru, na Spomen kosturnicu, položeni su venci i odata pošta poginulima povodom 7. septembra – Dana oslobođenja Zaječara u Drugom svetskom ratu.

Vence i cveće položile su: delegacija Grada Zaječara sa zamenikom gradonačelnika Zaječara Vladimirom Videnovićem, delegacija Komande za razvoj timočke brigade Vojske Srbije na čelu sa potpukovnikom Srđanom Jovanovićem, delegacija SUBNOR-a i delegacija Saveza ratnih i mirnodopskih vojnih invalida koju je predvodio predsednik SUBNOR-a Zaječar Dragoljub Nikolić, kao i delegacije Udruženja vojnih penzionera i Organizacija rezervnih vojnih starešina koje je predvodio sekretar Aćif Avdić.

Zaječar je prvi put oslobođen od Nemaca 7. septembra 1944. godine. Međutim, konačno je oslobođen 8. oktobra iste godine.

„Borbe za Zaječar trajale su 33 sata i 7. septembra Zaječar je prvi put oslobođen. Poginulo je oko 300 Nemaca, Ljotićevaca i Nedićevaca, a zarobljeno 737 ljudi. Nemci su ponovo okupirali ovaj deo istoka Srbije i 8. oktobra od strane jedinica Crvene armije Zaječar je konačno oslobođen u Drugom svetskom ratu“, podsetio je predsednik SUBNOR-a Zaječar Dragoljub Nikolić.

Što se tiče drugih gradova u Timočkoj Krajini, Bor je osobođen 3. oktobra, a Boljevac i Knjaževac 10. oktobra.

Prethodni članci