Položeni venci povodom 7. septembra, dana kada je Zaječar prvi put oslobođen 1944. godine

Položeni venci povodom 7. septembra, dana kada je Zaječar prvi put oslobođen 1944. godine

Na Spomen kosturnicu na Starom groblju u Zaječaru, održana je ceremonija polaganja venaca i odata pošta poginulima, povodom 7. septembra, dana kada je Zaječar prvi put oslobođen od nacista u Drugom svetskom ratu 1944. godine.

Vence i cveće položile su delegacije lokalne samouprave Zaječar, Vojske Srbije, Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova, Udruženje rezervnih vojnih starešina i udruženja vojnih penzionera.

Zaječar je prvi put oslobođen u Drugom svetskom ratu 7. septembra 1944. godine. Međutim, grad biva ponovo okupiran, a konačno oslobođenje dočekano je 8. oktobra.

„Dana 6. septembra 1944. posle podne 23. divizija napala je nemački garnizon u Zaječaru. U Zaječaru tada je bilo oko 1.500 Nemaca, jedan bataljon Srpskog dobrovoljačkog korpusa i 270 pripadnika SDS i SGS. Zaječar je bio punkt Gestapoa i centar za vezu sa četnicima Ljube Jovanovića-Patka. Oko grada se nalazilo oko tri hiljade četnika kao spoljašnje obezbeđenje grada. Borbe za Zaječar trajale su 33 sata, i 7. septembra oko u predvečerje Zaječar je prvi put oslobođen“ rekao je Dragoljub Nikolić Kisindžer, predsednik SUBNOR-a Zaječar.

Poginulo je blizu 300 Nemaca, Ljotićevaca i Nedićevaca, a zarobljeno 737. Uhvaćen je i Hans Tiler, oficir kraljevske jugoslovenske vojske i šef Gestapoa za istočnu Srbiju. Nemci intervencijom Prve brdske divizije uspeli da zauzmu Zaječar 11. i Negotin 14. septembra. Nakon toga, od strane jedinica Crvene armije, Zaječar je konačno oslobođen u Drugom svetskom ratu 8. oktobra 1944.

Prethodni članci