Povodom obeležavanja „Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke“, u Udruženju „Društvo Roma“ u Zaječaru održana edukacija

Povodom obeležavanja „Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke“, koji se po Kalendaru javnog zdravlja obeležava 20. marta, predstavnici Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru u Udruženju „Društva Roma“, održali su edukaciju na temu prevencije raka dojke.

Ukoliko se bolest otkrije na vreme, veće su šanse za izlečenje, naglašava dr Svetlana Živković, spec. epidemiologije Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

ZZJZ „Timok” Zaječar – Edukacija na temu „Prevencija raka dojke” u Udruženju „Društvo Roma” Zaječar
Dr Svetlana Živković, spec. epidemiologije Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru

„Želimo kroz edukacije da ukažemo značaj otkrivanja raka dojke na vreme. Pre svega na samopregled dojke, na organizovani skrining mamografskim pregledom, kao i na primarnu prevenciju kako za rak dojke, tako i za sva druga maligna oboljenja. Kao i u svetu, i u Srbiji je karcinom dojke na prvom mestu. Od karcinoma dojke u Srbiji godišnje oboli oko 4400 žena, a negde blizu 1800 umre. U Zaječarskom upravnom okrugu negde oko 20 odsto svih karcinoma čini upravo karcinom dojke. U Zaječaru godišnje oboli između 30 i 40 žena od ove bolesti, a na teritoriji Zaječarskog okruga blizu 60 žena. U vrhu smo evropskih zemalja što se tiče smrtnosti od karcinoma dojke i zato je akcenat stavljen na primarnu prevenciju i na ranom otkrivanju raka, jer je veća šansa izlečenja ukoliko se bolest otkrije na vreme“, rekla je dr Živković.

ZZJZ „Timok” Zaječar – Edukacija na temu „Prevencija raka dojke” u Udruženju „Društvo Roma” Zaječar

Ova maligna bolest predstavlja i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i on je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Prethodni članci