Povodom obeležavanja Svetskog dana kontracepcije, predstavnici ZZJZ „Timok“ u Zaječaru organizovali akciju

Povodom obeležavanja Svetskog dana kontracepcije, predstavnici Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru organizovali su akciju podele promotivnog materijala o važnosti kontracepcije.

Akcija je realizovana na Trgu oslobođenja u Zaječaru, a lekari i stručnjaci razgovarali su sa mladima o ovoj temi.

Cilj akcije Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru je da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja, rekla je dr Ivana Smiljković, lekar na Odseku za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar.

„Na ovoj akciji je podeljen zdravstveno – promotivni materijal, a mladi su na štandu imali priliku da dobiju korisne savete. Na ovaj način, želimo da podstaknemo mlade ljude, odnosno seksualno i reproduktivno aktivne osobe, da što više koriste moderna sredstva kontracepcije iz mnogih razloga. Jedan od razloga je zato što nas štiti od mnogih polno-prenosivih bolesti, a sa druge strane štiti od neželjene trudnoće. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kada bi se kontracepcija više koristila, sprečilo bi se čak 308 miliona neželjenih trudnoća. Potrebno je koristiti kontraceptivna sredstva svaki put kada se stupa u seksualne odnose, jer to je jedini način da mlade osobe ostanu zdrave i jednoga dana da se ostvare kao roditelji“, kazala je Smiljković.

Svetska zdravstvena organizacija je 2007. godine pokrenula ovu kampanju i svake godine ZZJZ „Timok“ Zaječar obeležava ovaj dan.

Prethodni članci