Povratak u Zonu je (ne)dostižan

Minule jeseni pre početka prvenstva u Okružnoj ligi Zaječar, popularni „romantičari“ sa Kraljevice imali su visoke pobedničke ambicije. Želeli su da se ponovo vrate u zonu Istok, odakle su pre dve sezone, zbog loše finansijske situacije i tankog igračkog kadra, dobrovoljno odustali od takmičenja i preselili se rang niže – u Okružnu ligu Zaječar.

– Zbog loše finansijske situacije, koja muči većinu naših klubova i slabe pomoći od brojnih preduzetnika, ali i tankog igračkog kadra, na sednici Upravnog odbora čelnici kluba, na čelu sa predsednikom Zoranom Nikolić, doneli su odluku da klub odustane od nadmetanja u zonu Istok, već smo se preselili rang niže – u Okružnu ligu Zaječar. Preko leta, pre dve sezone, uspeli smo da se okupimo i počeli da treniramo i da se spremimo za nadmetanje u „beton“ ligu. Čelnici su skupili određenu količinu novca, za troškove takmičenja, bez ikakve novčane nadoknade, već smo često našim kolima i o našem trošku išli na utakmice van Zaječara. Nismo uspeli da se pojačamo kako smo želeli i planirali, pa jesenas, na igralištu pored pruge, nismo uspeli da ostvarimo očekivane rezultate. Jesen smo završili na osmom (ne)dostižnom mestu, 13 bodova manje od lidera Graničara – kaže iskusni vezista, kapiten i „motorino“ Miloš Nikolić, koga fudbalere, po stilu igre i još po mnogo čemu igrom, podseća na italijanskog sjajnog fudbalera Totija, pa ga svi u klubu iz milošta zovu Toti.

Nenad Janković Čiča je biser zaječarskog fudbala. Bio je dugogodišnji kapiten, vezista i as u nekoliko zaječarskih klubova: Timok, Kablovi i OFK 019. Njegove ambicije i dalje su nepromenjene – vrh tabele i povratak u zonski rang takmičenja. Sada je perspektivni i uspešni šef stručnog štaba „romantičara“ sa Kraljevice, a dok je aktivno igrao fudbal sa uspehom je položio za „C“ i „B“ licencu, a već ovog proleća planira da stekne i „A“ licencu UEFA, sa kojom može kao trener da predvodi sve klubove do Srpske lige.

– Bez razlike na sve poteškoće sa kojima smo se susreli tokom prvenstva, ipak smatram da je ovaj sastav spoj mladosti i iskustva, mogao da ostvari bolje rezultate i plasman na tabeli od ostvarenog. Od 13 odigranih mečeva samo šest smo rešili u našu korist, tri puta smo igrali nerešeno, a pognutih glava teren smo napuštali četiri puta. Uz gol razliku 28: 24 i 21 osvojen bod zimujemo na skromnom osmom mestu a mogli smo da imamo još 15 bodova više. Očekujem da propušteno nadoknadimo u prolećnom delu sezone, jer imamo sastav za svako poštovanje, bez razlike što smo čisti amateri i svi igramo bez ikakve nadoknade, a često kada idemo na utakmicu van Zaječara idemo na put našim kolima i o našem trošku. Sve nam to ne pada teško, već sa velikom ljubavlju odlazimo na zakazane utakmice – ističe perspektivni strateg Janković, prvi „romantičar“ momaka na igralištu pored pruge, kome u radu pomaže trener Aleksandar Mitrović.

Jesenas, perjanica kluba bio je desno krilo Dušan Živković, koji je bio nerešiva enigma za protivničke odbrane i golmane.

– Zaslužili smo bolji plasman nego što to pokazuje tabela. Postigli smo u prvom delu sezone 28 pogodaka, a na drugoj strani primili smo čak 24 gola. Uveren sam u lepše proleće. Pojačaćemo odbranu sa nekoliko igrača i pokušaćemo da ostvarimo (ne)moguću misiju – kaže Dušan Živković.

Zoran Nikolić, predsednik kluba zaključuje:

– Izgubili smo minule jeseni nekoliko utakmica gde smo bili bolji rival, ali lopta prosto nije htela u mrežu. Sreća nam je okrenula leđa, ali nadamo se berićetnijem proleću i blistavim partijama naših „romantičara“ sa Kraljevice. Osim seniorskog pogona imamo preko 150 mališana, svih uzrasta: od predškolskog uzrasta, do kadeta, koji uče fudbalske veštine od mladih trenera i koji sa njima, na mnogim turnirima, znaju samo za uspehe i zlatna odličja. Imamo i na desetine talentovanih poletaraca koji su budućnos zaječarskog i timočkog fudbala – kaže prvi čovek OFK 019, Zoran Nikolić.

Ana N. Petković

Prethodni članci