Pravoslavni vernici obeležavaju početak Vaskršnjeg posta

Danas je Čisti ponedeljak, prvi dan Uskršnjeg posta, koji će trajati sedam nedelja i najduži je post u pravoslavnom kalendaru – ujedno najavljuje najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Vaskršnji post naziva se Veliki zbog važnosti i dužine trajanja, ali i Časni, jer obuhvata vreme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst. Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Duhovni post podrazumeva odricanje od grešnih i zlih misli, dok se telesni post odnosi na uzdržavanje od alkoholnih pića i hrane životinjskog porekla.

Prema verovanju, prva osoba koja je držala Uskršnji post bio je sam Isus Hrist, koji se dugo pre smrti uzdržavao od hrane i pića, nakon čega su njegovi sledbenici počeli da poste u susret Vaskrsu.

Uskršnji post je najstroži, a dozvoljava vino i ulje samo subotom, nedeljom i na Mladence, odnosno ribu na Cveti i Blagovesti, dok se svih ostalih dana posti „na vodi”. Prva tri dana prve nedelje Velikog uskršnjeg posta se posebno strogo posti.

To isto važi i za poslednju nedelju posta koja se posti „na vodi”, osim Velikog četvrtka kada je dozvoljeno ulje i vino.

Na Veliki petak se pravoslavni vernici uzdržavaju od jela i pića sve do iznošenja plaštanice oko 15 časova. Strogo se posti i na Veliku subotu.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista koje se desilo trećeg dana posle njegove smrti.

Pravoslavni Uskrs se ove godine pada 5. maja.

Prethodni članci